تداوم قتال با مسلمانان، دائما در حال فتنه انگیزی علیه آنان نیز بوده اند. قرآن مجید ابعاد و جوانب این فتنه انگیزی را از قتل بدتر و شدیدتر میداند.
4 - برای حفظ حرمت مسجدالحرام جواز قتال با مشرکین در مسجدالحرام و در جوار آن موقوف به شروع قتال توسط آنان شده؛ اما در غیر جوار مسجدالحرام فتنه انگیزی نیز مجوز قتال با آنان دانسته شده است.
5 - در هر دو مورد تصریح شده هر گاه مشرکین از فتنه انگیزی و قتال دست کشیدند مسلمانان نیز باید دست بکشند. از جمله (فان انتهوا...) که در هر دو مورد به کار رفته است این معنا به خوبی استفاده میشود.
6 - از آیه شریفه (فمن اعتدی علیکم...) به خوبی استفاده میشود که اعتداء و تجاوز کفار بر مسلمانان علت جواز جنگ با آنان و مقابله به مثل میباشد. در ذیل همین آیه موضوع تقوا و خویشتن داری صریحا مطرح شده است.
7 - از این که - علاوه بر نهی از زیاده روی و اعتداء و سفارش بر تقوا در ضمن آیات فوق - در ذیل آنها موضوع احسان و دوست داشتن محسنین توسط خدا مطرح شده، به خوبی استفاده میشود که در دفاع و قتال با مشرکین و کفار مهاجم، ارزشهای معنوی همچون تقوا، عدالت و احسان باید مراعات شود. و در حقیقت، در ابتدای این آیات موضوع عدالت یعنی مقابله به مثل مطرح شده، و در پایان آنها موضوع احسان و گذشت و عفو یادآوری شده است.
(سؤال 2597) خیلی مایلم نظر جنابعالی را در مورد استفاده از اینترنت و قانونی که اخیرا در جهت محدودیت آن ارائه شده است بدانم؛ منتظر پاسخ شما هستم.
جواب: چند روز پیش نیز از کانادا در رابطه با "اینترنت در ایران" از من سؤال شده بود و من جواب دادم. اینجانب که اینک هشتاد سال دارم، به یاد دارم هنگامی که بچه بودم تازه رادیو در ایران پیدا شده بود و بسیاری از بزرگان و افراد علاقه مند به دین و اخلاق، آن را تحریم میکردند و میگفتند: موجب فساد جامعه میشود؛ ولی به تدریج در همه یا اکثر خانه ها و محافل پیدا شد و جنبه عمومی پیدا کرد و تحریم ها بی اثر، بلکه نتیجه معکوس داشت. زیرا "الانسان حریص علی ما منع." (انسان بر آنچه منع