(سؤال 2580) معاون جرم تا چه مقدار در جبران خسارت ناشی از جرم سهیم است ؟
جواب: به مقداری که مؤثر بوده و انتساب فعل به او صحیح میباشد؛ و تشخیص موضوع بر عهده عرف و کارشناسان میباشد.
(سؤال 2581) در دادگاهی قتلی شبه عمد تشخیص داده شده و اولیای دم در ابتدا و نه در حضور قاضی و به صورت کتبی، رضایت خود را اعلام داشته ولی پس از مدتی دادگاه به آن رضایت توجه نکرده و خواستار اعلام دوباره رضایت است و اولیای دم پشیمان شده و رضایت نمی دهند. در این صورت گرفتن دیه - پس از پیداشدن قاتل - برای اولیای دم جایز است یا نه ؟
جواب: اگر رضایت و عفو اولیای دم که موجب بری الذمه کردن قاتل است واقعا محقق شده باشد، برگشت از آن جایز نیست.
(سؤال 2582) یک نفر چند نفر را میکشد، اولیای یک مقتول طلب قصاص و اولیای مقتول دیگر طلب دیه میکنند. آیا با قصاص موضوع برای دیه مقتول دیگر باقی است و میتوانند مطالبه دیه نمایند چون طالب قصاص نبوده، یا با قصاص از ناحیه اولیای یک مقتول برای اولیای مقتول دیگر برای دیه وجهی نیست ؟
جواب: مسأله دارای شقوق کثیره و محل خلاف است؛ و اجمالا آنچه اولا به واسطه قتل عمدی ثابت میشود قصاص است، نه تخییر بین قصاص و دیه؛ و با تراضی طرفین دیه ثابت میشود و در فرض سؤال اگر همه بر قصاص توافق کردند دیه واجب نیست، و احوط توافق آنها است؛ ولی اگر یکی از آنان بدون استیذان از دیگران قصاص کرد، جمعی از فقها میگویند حق دیگران ساقط است چون موضوع منتفی شده و دیه ثابت نیست. همچنین است در صورتی که قاتل بمیرد یا اجنبی او را بکشد.
ولی در حدیث معتبر وارد شده که اگر قاتل فرار کند و او را نیافتند تا این که مرد، دیه از مال او برداشته میشود؛ و اگر مال ندارد از الاقرب فالاقرب خویشان او گرفته میشود؛ و اگر کسی را ندارد امام دیه او را میپردازد، "فانه لایبطل دم امری مسلم."وسائل الشیعه، کتاب القصاص، باب 8.