صفحه ۵۵۳

جواب: در رابطه با این مسأله احادیث مستفیضه ای "حدیث مستفیض" به حدیثی گفته می‎شود که از چندین طریق و سند به امام معصوم برسد، ولی موجب قطع و یقین نشود. از ائمه (ع) وارد شده و مورد عمل فقها نیز می‎باشد. من به نقل یک حدیث صحیح معتبر اکتفا می‎کنم: عبدالله بن سنان قال: سمعت اباعبدالله (ع) یقول فی رجل اراد امراة علی نفسها حراما فرمته بحجر فاصابت منه مقتلا، قال: لیس علیها بینها و بین الله عزوجل، و ان قدمت الی امام عادل اهدر دمه."وسائل الشیعة، ج 19، ص 44، باب 23 از ابواب قصاص النفس، حدیث 1. (عبدالله بن سنان گفت: از ابی عبدالله - امام صادق (ع) - شنیدم که راجع به مردی که می‎خواهد به نحو حرام به زنی تجاوز نماید و آن زن سنگی را به طرف مرد پرتاب کرد که موجب قتل او شد، فرمودند: "بر آن زن بین وی و خدایش چیزی نیست، و اگر آن زن نزد حاکم عادل برده شد باید خون آن مرد را هدر اعلام نماید.)"

در این حدیث نامی از مسلمان بودن مرد یا زن نیست، بلکه ملاک حرام بودن آن زن است برای آن مرد؛ پس اگر آن زن بر آن مرد حلال باشد این حکم جاری نیست. و بالاخره دفاع یک حق طبیعی است برای همه انسانها.

(سؤال 2557) اگر یکی از شهود بر قتل عمد و دیگری بر اصل قتل شهادت دهد و قاتل بر نفی قتل عمد قسم بخورد، آیا قتل شبه عمد ثابت می‎شود؟

جواب: حکم شبه عمد جاری است.

ناوبری کتاب