(سؤال 2535) مستدعی است نسبت به مسائل زیرنظر مبارک را مرقوم فرمایید:
1 - اصولا در زمان غیبت حضرت ولی عصر(عج) حدود الهی جاری میشود؟
2 - در صورت مثبت بودن جواب سؤال فوق آیا حدود باید در محضر مردم جاری شود؟ و اگر چنین است چه تعدادی از مردم حضورشان لازم است ؟
3 - در فرض لزوم اجرای حدود در ملاعام، آیا در این زمان که حساسیت های ویژه خارجی و داخلی نسبت به این مسأله مطرح است میتوان آن را ترک کرد؟
جواب:1 - تشریع حدود الهی به منظور تعدیل و اصلاح جامعه و دفع مفاسد بوده و نمی توان گفت که در زمان غیبت حضرت ولی عصر(عج) - هر چند غیبت طولانی شود - خداوند صلاح جامعه و دفع مفاسد را نخواسته است؛ منتهی الامر اجرای حدود شرایطی دارد، و از جمله این که توسط حاکمیت شرعی صالح - هر چند در منطقه خاصی - انجام شود، و نیز مستلزم عوارض سوء مهمی در جامعه نباشد.
ج 2 - هدف از اجرای حدود انتقامجویی از مجرم نیست، بلکه تنبه مجرم و عبرت دیگران است. مثلا در رابطه با حد زنا در قرآن میخوانیم: (ولیشهد عذابهما طائفة من المؤمنین )سوره نور (24): آیه 2. (باید مجازات آن دو - مرد و زن زناکار - را دسته ای از مردم مؤمن مشاهده کنند.)
ذکر "مؤمنین" برای این است که آنان که قولشان معتبر و حجت است گواهی دهند تا خبر اجمالا منتشر شود و باعث تنبه و عبرت دیگران شود، نه این که همه اقشار حتی رجاله ها و فضول الرجال اجتماع کنند و جنجال بر پا شود و در نتیجه عکس العمل های تند را در پی داشته باشد؛ در این رابطه بجاست به باب 22 از ابواب مقدمات الحدود، وسائل، ج 18، ص 334 مراجعه شود.
ج 3 - اصل اجرای حدود لازم است؛ ولی در کیفیت آن باید همه مصالح و جهات توسط حاکم شرع جامع الشرایط رعایت شود.