و شیخ در خلاف (ج 5، ص 374، مسأله 11) اقل تعداد افراد در "طایفه" را ده نفر دانسته است. و بعضی نظیر علامه در مختلف (ج 9، ص 170) و شهید در روضه (ج 9، ص 96) گفته اند: میزان، نظر عرف است؛ یعنی هر آنچه به نظر عرف مدلول طایفه باشد.
اهل لغت نیز "طایفه" را به چند معنا بیان کرده اند. راغب میگوید: "طایفه ای از مردم یعنی جماعتی از آنان؛ و به یک نفر نیز اطلاق میشود."مفردات الفاظ القرآن، ص 531 و 532. ابن اثیر نیز میگوید: "طایفه جماعتی از مردم است و بر یک نفر نیز صدق میکند."النهایة فی غریب الحدیث والاثر، ج 3، ص 153. نظیر همین معنا در مقاییس، لسان العرب، مجمع البحرین، المنجد و المعجم الوسیط ذکر شده است.
با این همه بعید نیست بتوان گفت که مقصود از "طایفه" به حسب موارد استعمال، متفاوت میباشد. بنابراین چنانچه مقصود از آیه شریفه: (ولیشهد عذابهما طائفة من المؤمنین) این است که اگر حد زنا در خفا اجرا شود موجب عبرت و پرهیز از ارتکاب گناه نمی گردد، بعید نیست حضور یک نفر نیز کافی باشد؛ زیرا در این صورت حد زنا به طور مخفی اجرا نشده است و برای حداقل یک نفر عبرت میباشد، یا نقل آن یک نفر و گواهی او بر اجرای حد موجب عبرت دیگران میگردد؛ بویژه با توجه به این که مقصود از طایفه بر فرض تطبیق بر یک نفر، فردی است که از وجوه مردم و در نظر آنان از جایگاه خاصی برخوردار باشد، به گونه ای که سخن او در میان آنان مقبولیت و پذیرش داشته باشد. از روایت غیاث بن ابراهیم از حضرت امیر(ع)وسائل الشیعة، باب 11 از ابواب حد زنا، حدیث 5. و نیز روایت ابوبصیر از امام صادق (ع)مستدرک الوسائل، باب 42 از ابواب حد زنا، حدیث 4. هم استفاده میشود که حضور یک نفر در اجرای حد زنا کفایت میکند.
ولی اگر مقصود از آیه شریفه، تشدید عذاب بر کسی باشد که حد بر او جاری میشود، بعید است با حضور یک نفر این مقصود حاصل شود؛ و حداقل باید جماعتی از مردم حضور داشته باشند. از روایات مربوط به اجرای حد زنا توسط حضرت امیر(ع) نیز فهمیده میشود تعداد حاضرین باید بیش از یک نفر باشند؛ زیرا در روایت