(سؤال 2485) منصوب بودن به مقام قضا در زمان حصول علم تأثیر دارد یا خیر؟
جواب: تأثیر ندارد.
(سؤال 2486) بر فرض حجت بودن علم قاضی، صدور حکم مطابق علم واجب است یا عدم حکم بر خلاف علم ؟
جواب: حکم بر خلاف علم خود جایز نیست. و اما حکم بر طبق علم خود اگر ارجاع به قاضی شرع دیگر ممکن باشد واجب نیست؛ و اگر ممکن نباشد در صورتی که مفسده ای بر آن مترتب نشود واجب است، مگر در موارد اجرای حدود که حکم آن گذشت.
(سؤال 2487) اگر علم قاضی بر خلاف شهود که بر اثبات قتل شهادت داده اند باشد چه باید بکند؟ آیا حکم بدهد یاخیر؟
جواب: بر خلاف علم خود حکم نکند و به قاضی دیگر ارجاع دهد.
مسائل متفرقه قضاوت
(سؤال 2488) شخصی بر زمینی که سالیان متمادی در تصرف دیگری و اجدادش بوده ادعای مالکیت نموده و مدعی است که اجداد آن شخص این زمین را از جد او غصب کرده اند و جز چند نفری بین مردم که ادعای نفر دوم را تأیید میکنند دلیل دیگری در دست نیست؛ تکلیف چیست ؟
جواب: در فرض سؤال تا زمانی که مدعی در نزد قاضی شرع ادعای خود را ثابت نکرده است، حق مزاحمت متصرف را ندارد؛ بلی اگر متصرف معتقد به صحت ادعای مدعی باشد، علاوه بر این که باید بدون دعوی آن را تحویل مالک شرعی دهد اجاره بهای متعارف مدت تصرف را نیز ضامن میباشد.
(سؤال 2489) رویه اکثر محاکم بر این قرار گرفته که در مواردی که مدعی فاقد بینه است و منکر نیز قسم نمی خورد و مدعی از استحلاف منکر و قسم دادن او امتناع میکند، قرار توقف دادرسی صادر میشود. استنباط من از قرار توقف دادرسی این است که اگر بعد از گذشت یک یا چند سال مدعی بینه ای اقامه کرد یا حاضر به استحلاف منکر گردید