ج 2 - اگر کافر شهادت به وحدانیت خداوند و نبوت پیامبراسلام (ص) دهد ظاهرا مسلمان محسوب میشود، هر چند ندانیم قلبا مسلمان شده است یا بدانیم قلبا مسلمان نشده ولی اظهار کفر هم نکرده و بر طبق موازین اسلام به حسب ظاهر عمل مینماید.
ج 3 - مفاد ماده مشارالیها مضمون برخی از روایات معصومین (ع) و مورد اتفاق فقها است. البته در روایتی آمده است که: اگر میت کافر فرزندان صغیر دارد گرچه اموال او به وارثان مسلمان او هر چند در طبقات بعدی باشند میرسد ولی آنان باید نفقه فرزندان خردسال وی را تا هنگام بلوغ بپردازند و پس از آن اگر مسلمان شدند اموال را پس میگیرند. و عده زیادی از قدمای فقها به این روایت عمل کرده اند ولی متأخرین از آن ها آن را بر استحباب حمل نموده اند.
یادآوری میشود که: کافر میتواند در زمان حیات خود اموالش را به فرزندان خود هر چند بالغ باشند ببخشد و نیز میتواند وصیت نماید که پس از مرگ تا سقف یک سوم از اموالش به فرزندان کافرش اعم از بالغ و غیر بالغ انتقال یابد. بدیهی است حکم مذکور در ماده مشارالیها هیچ ربطی به این دو مورد ندارد.
همچنین گفتنی است: طبق نظر عدلیه که شیعه بر آن است احکام شریعت مقدسه جزافی نیست، بلکه تنظیم و تشریع آن از سوی خداوند حکیم و دانای مطلق بر اساس مصالح و مفاسد واقعی فرد و جامعه است و مفهوم عدالت و بسیاری از مصادیق آن هم گرچه قابل ادراک برای عقل و عقلا میباشد ولی برخی دیگر از مصادیق آن نیز پیچیده بوده است و به آسانی قابل تصدیق همگانی برای عقل و عقلا نمی باشد و تجربه نشان میدهد که در تشخیص عدالت بین عقلای جهان در زمان واحد اختلاف نظر شدید وجود دارد، و یا چیزی در زمانی بین عقلا عدالت شمرده میشده و در زمانی دیگر عقلا خود را تخطئه کرده و چیز دیگر را مصداق عدالت میشمارند، و از این رو مشاهده میشود در تشخیص عدالت در بعضی موارد شرع مقدس عقلا را مورد تخطئه قرار داده است و اساسا یکی از علل عمده و فلسفه تشریع