حساب دادگستری واریز میشود، نسبت به این گونه اموال که معمولا نگهداری آنها مواجه با مشکلاتی است چه باید کرد؟
جواب: اگر از قبیل "لقطه" (پیداشده) باشد باید طبق احکام لقطه عمل شود؛ و اگر از جهات دیگر صاحبش معلوم نباشد حکم مجهول المالک را دارد که بعد از یأس از پیداشدن صاحبش با اجازه حاکم شرع به نیازمند داده میشود.
(سؤال 2393) به هنگام خرید گاهی بعضی از مشتری ها اشیای خود - مانند کیف، دستکش و نظایر آن - را در مغازه جا میگذارند و مغازه دار صاحبان آنها را نمی شناسد و با این که پشت شیشه مغازه اعلام میشود اما صاحبش مراجعه نمی کند؛ در این صورت چه باید کرد؟
جواب: بعد از یأس از پیدا شدن با اجازه حاکم شرع جامع الشرایط آن را به فقرا و نیازمندان صدقه بدهد.
(سؤال 2394) آیا قرعه کشی جایز است ؟ جوایزی که در اثر قرعه کشی به افراد تعلق میگیرد آیا جزو مال شخصی فرد محسوب میشود و یا مجهول المالک است و باید صدقه داد؟
جواب: قرعه کشی در بعضی موارد واجب است و در بعضی موارد جایز و در بعضی موارد حرام میباشد؛ و قرعه ای که در بانک ها برای اعطای جوایز صورت میگیرد جایز است و به نام هر کس اصابت کند، بعد از قبض مالک آن میشود.
(سؤال 2395) گوسفندی همراه گوسفندان دیگر به خانه میآید، بعد از یک سال که مالکش پیدا نمی شود آن را ذبح میکنند و مردم گوشت آن را دانسته یا ندانسته میخورند؛ حکم آن چیست ؟
جواب: اگر در مدت یک سال به مقدار لازم جستجو کرده و صاحب آن را پیدا نکرده باشند، تا زمانی که صاحب آن پیدا نشده است تکلیفی ندارند؛ و اگر صاحبش پیدا شود و حلال نکند، کسی که آن را ذبح و اطعام کرده باید قیمت آن را بپردازد.
(سؤال 2396) شخصی مالک قسمتی از یک روستا بوده و پس از فوتش سازمان زمین شهری آن را تصاحب کرده و قسمت دیگری که معلوم نیست مال کسی بوده یا نه به وراث میدهد، حال با توجه به عمل به وصیت میت در ثلث، تکلیف ورثه چیست ؟