نیست؛ بلکه مقتضای آن، دادن و اعطای هر حقی به ذی حق میباشد. و تساوی در بعضی از این گونه موارد عین ظلم و برخلاف عدالت خواهد بود، مانند: تشریع حکم جهاد و عاقله و تأمین نفقه و مانند اینها بر زنان مانند مردان؛ یعنی اگر احکام جهاد، عاقله و نفقه و امثال اینها بر زنان نیز واجب شده بود، تحمیلی بود بر آنان که ضعف بدنی و ظرافت جسم و روح آنان نادیده گرفته میشد.
اما باید توجه شود که عرصه ارزش معنوی ربطی به عرصه حقوق ندارد. در این عرصه ملاک ارزش هر فردی در اسلام، تلاش او در علم و عمل و تحصیل اخلاق حسنه است که از آنها به "تقوی" و "قرب به خداوند" تعبیر میشود. در قرآن مجید میخوانیم: (یا أیها الناس انا خلقناکم من ذکر و انثی و جعلناکم شعوبا و قبائل لتعارفوا ان أکرمکم عند الله اتقیکم)سوره حجرات (49): آیه 13. (ای مردم، ما شما را از یک مرد و یک زن آفریدیم و در قالب و شکل ملت ها و قبیله ها قرارتان دادیم تا از یکدیگر متمایز و شناخته شوید - نه این که این تمایزها ارزشی داشته باشند بلکه - همانا ارزشمندترین شما پیش خداوند باتقواترین شما میباشد.)
ولی در عرصه حقوق - اعم از طبیعی و اجتماعی - ارزش معنوی فرد برای او حق بیشتری در طبیعت یا در جامعه و در برابر قوانین آن ایجاد نمی کند و از این جهت نوعی تساوی در افراد وجود دارد. در نامه حضرت امیر(ع) به مالک آمده است: "فانهم صنفان: اما أخ لک فی الدین، او نظیر لک فی الخلق."نهج البلاغه، نامه 53. (ای مالک مردم دو دسته اند: یا با تو هم کیش هستند و یا هم نوع تو میباشند.) مقصود حضرت این است که اختلاف مردم در مذهب و در ارزشهای معنوی نباید موجب تبعیض در حقوق طبیعی و اجتماعی آنان شود.
(سؤال 2345) بعضی از مراجع تقلید تسخیر جن و احضار ارواح در مورد کسی که ضرر زدن به او شرعا حرام نباشد را جایز میدانند، نظر حضرتعالی چیست ؟ بنابراین آیا استفاده از این فنون غریبه برای مقاصد حق و مشروع و از جمله ضرر زدن به مخالفین حق جایز است یا نه ؟