(سؤال 2249) در مواردی که وطی به شبهه در عده پیش میآید و زن و مرد باید از هم جدا شوند و زن عده نگاه دارد، مبدأ و مدت آن چه وقت و چقدر است ؟ و آیا در عده تفاوتی بین عقد دائم و موقت وجود دارد؟
جواب: مبدأ عده در وطی به شبهه زمان وطی است؛ و اگر مکرر واقع شده باشد آخرین دخول ملاک است؛ و مدت آن به اندازه عده طلاق است. و از این جهت فرقی بین عقد دائم و موقت نیست.
(سؤال 2250) در مواردی که عقد در عده موجب حرمت ابدی میشود، آیا بین موردی که در اثر جهل به حکم شرعی عقد در عده واقع شده و موردی که در اثر اشتباه در دوران عادت ماهیانه خیال میکرد از عده خارج شده است فرقی هست ؟
جواب: تفاوتی نیست.
(سؤال 2251) آیا عقد در عده وطی به شبهه اگر در اثر جهل به حکم یا موضوع باشد، موجب حرمت ابدی میشود؟
جواب: اگر عقد در حال عده واقع شده باشد، با فرض دخول، به همدیگر حرام ابدی میشوند؛ و بین حال جهل به حکم یا موضوع فرقی نیست.
(سؤال 2252) زنی در عده شوهر اول بوده و به خیال این که عده اش تمام شده به عقد موقت دیگری درمی آید و سپس در عده عقد موقت به خاطر جهل به حکم یا موضوع مجددا به عقد شوهر اول درمی آید، آیا شوهر اول حلال است یا نه ؟
جواب: در فرض سؤال اگر شوهر اول بعد از عقد به او دخول کرده باشد، به احتیاط واجب بر او نیز حرام ابدی میشود.
(سؤال 2253) اگر کسی بدون اطلاع با یکی از محارم خود ازدواج کند - چه از او صاحب اولاد بشود یا نشود - آیا پس از اطلاع، محرمیت آن زن به طور کلی ساقط میشود و پوشش لازم است یا خیر، و اولاد از هر دو ارث میبرند و حلال زاده اند یا نه ؟
جواب: اگر از روی اشتباه واقع شده باشد فرزندان آنها ارث میبرند، ولی به مجرد فهمیدن باید از هم جدا شوند، و محرمیت آنها باقی است.