مسائل معاشرت
(سؤال 2058) با توجه به این که از طرف شارع مقدس صله رحم واجب است و از ناحیه دیگر خمس بعضی از اموال نیز واجب میباشد، حال اگر انسان بداند در صورتی که بخواهد صله رحم انجام بدهد ارحام او مال غیرمخمس در معرض تصرف او قرار میدهند و راهی هم بجز تصرف ندارد، با این فرض آیا میتوان صله رحم را ترک کرد؟ یا میتوان صله رحم را انجام داد و خمس آن مال را از ناحیه خود پرداخت ؟ و در صورت جواز تصرف و پرداخت خمس، آیا این یک حکم کلی است و یا این که در هر مورد خاصی اذن خصوصی از جانب حاکم شرع لازم است ؟
جواب: صله رحم انواع مختلف دارد و غالبا توقف بر تصرف در مال خمس دار ندارد و در صورت توقف، اذن حاکم شرع جامع الشرایط لازم است.
(سؤال 2059) اگر پدر و مادر نسبت به اسلام و مقدسات آن مخالف باشند، ارتباط و صله رحم فرزند با آنها چگونه باید باشد؟
جواب: بهترین صله رحم آن است که فرزند به هر طریق ممکن آنها را ارشاد و راهنمایی کند.
(سؤال 2060) با توجه به حدیث: "أکرم الضیف و لو کان کافرا" اگر میهمان ناخوانده ای برای ما آمد و حجاب کامل نداشت، آیا وظیفه ما پذیرایی و اکرام است ؟
جواب: در عین حالی که باید او را اکرام نمود، در صورت وجود شرایط و با رعایت مراتب، نهی از منکر را مدنظر قرار دهد. و در بسیاری از موارد برخورد نیکو و ارشاد و موعظه به وجه احسن، اثر بیشتری خواهد داشت.
(سؤال 2061) اگر صله رحم را بخواهیم رعایت کنیم ممکن است چشممان به موی زن نامحرم بیفتد، و یا مجبور شویم در جلسات غیبت و تهمت بنشینیم، اگر بخواهیم از این گناهان دوری جوییم باید صله رحم را ترک کنیم؛ وظیفه ما چیست ؟
جواب: کوشش کنید صله رحم را با ترک معصیت حتی الامکان انجام دهید.