(سؤال 1995) پسری پس از تصمیم ازدواج با دختری پیش از عقد، لوازم شخصی و طلا و لباس را خریده و تقدیم نامزد کرده است، ولی ناگهان دختر از تصمیم ازدواج با او منصرف شده است؛ حال تکلیف وسائل و لوازم چیست ؟
جواب: در فرض سؤال اشتباه از طرف پسر بوده که قبل از اجرای عقد متحمل مخارج گزاف شده است؛ و در مورد سؤال هر چه عین آن باقی نمانده حق مطالبه عوض آن را ندارد و هر چه عین آن باقی مانده در صورتی که به دختر نبخشیده و یا اگر بخشیده چون با همدیگر خویشاوندی نداشته اند و بخشش نیز با عوض نبوده است، میتواند آنها را پس بگیرد.
(سؤال 1996) آیا از پولهایی که مردم بعضی از نقاط در روز تاسوعا یا عاشورا به دستجات سینه زنی اهدا میکنند میتوان در عمران ده استفاده نمود یا خیر؟
جواب: اگر اهدا کننده ها به فرد یا افراد معینی تملیک نکرده باشند، باید طبق نظر آنها اهدا کنندگان به مصرف برسد و در موارد مشکوکه از آنها اجازه گرفته شود.
(سؤال 1997) پدرم در سن شصت سالگی دچار سکته مغزی شد و در اواخر عمر بیشتر اموالش را به من بخشید و سند آنها را به نام من زد. البته به نظر بنده احتمالا در هنگام بخشش از نظر عقلی سالم نبود، چون دفتردار هر چه میگفت به نام من میزد. این اموال از نظر شرعی چه حکمی دارد؟ ضمنا از دادن خمس اموال هم اطلاعی ندارم.
جواب:1 - اگر مشاعر پدر شما برقرار نبوده معاملات و بخششهای او صحیح نبوده و شما باید رضایت سایر ورثه پدرتان را تحصیل نمایید.
2 - اگر نمی دانید به اموال او خمس تعلق گرفته یا نه، و یا احتمال میدهید ارث پدرش بوده، بر شما خمس واجب نیست؛ ولی اگر میدانید متعلق خمس بوده و نمی دانید پرداخته است یا نه، شما خمس آنها را بدهید.