(سؤال 1987) از جمله وامهایی که بانک ها میدهند وام جعاله اصطلاحی است که رایج میباشد، و آن به این صورت است که مثلا سیصد هزار تومان میدهند و در مدت 36 ماه (سه سال) مبلغ چهارصد هزار تومان به صورت اقساط دریافت میکنند. در گذشته مثلا جهت تعمیرات منزل، بانک معمار و یا بنا را جاعل قرار میداد اما الان وام را به خود متقاضی میپردازد. وقتی از یکی از کارمندان بانک سؤال شد در جواب گفت: بانک خود شما را جاعل قرار میدهد. دریافت چنین وامی چه حکمی دارد؟
جواب: اگر منظور این است که پولی را از بانک بگیرید و به مصرف دل خواه خودتان برسانید و بعد روی آن سود بدهید و فقط اسم آن را جعاله گذاشته اید، این عمل ربا و حرام است. ولی اگر واقعا شما میخواهید زمین خاصی را مثلا بسازید و با بانک قرار میگذارید که زمین را تا تاریخ فلان به نقشه خاصی بسازید و مبلغ مخصوصی از شما بگیرد و بانک قبول میکند و سپس شما را وکیل قرار میدهد که از طرف بانک این عمل را انجام دهید و پولی را که میگیرید به مصرف همین عمل میرسانید مانعی ندارد. ولی اولا مفاد تبصره دو که در صورت تأخیر در پرداخت اقساط، اضافه بر اصل بدهی بدهکار باشید، همان دیرکرد اصطلاحی است و ربا میباشد. و ثانیا سایر قراردادها و از جمله مفاد ماده شش را باید انجام دهید، نه این که فقط به زبان آورید.
تبصره دو چنین است: چنانچه جاعل در پرداخت اقساط جعاله بیش از ده روز تأخیر نماید، بانک حق مطالبه کلیه مطالبات خود به موجب این قرارداد را به طور یکجا خواهد یافت.
به علاوه مبلغی معادل سالانه -- درصد اقساط معوقه از تاریخ سررسید به بعد به همان میزان نسبت به کل مطالبات حال شده بانک تا روز وصول به عنوان خسارت عدم ایفای تعهد بر ذمه جاعل تعلق خواهد گرفت...
و ماده شش چنین است: جاعل ضمن عقد خارج لازم حق فسخ این قرارداد را از خود سلب و اسقاط نمود.