(سؤال 1983) مبالغی که بانک در مقابل سپرده های کوتاه مدت یا بلند مدت به صاحبان پول میدهد چه حکمی دارد؟ و آیا به آن خمس تعلق میگیرد یا نه ؟
جواب: اگر معامله شرعی با رعایت شرایط آن انجام داده شود اشکال ندارد و سود آن حکم سایر درآمدها را دارد که اگر در طول سال صرف در مؤونه نشود خمس دارد؛ ولی گرفتن سود در برابر وام، ربا و حرام است.
(سؤال 1984) طبق قانون بانک اگر سفته دهنده بدهکاری خود را ندهد، بانک حق رجوع به کسی را دارد که امضای او در سفته باشد؛ آیا رعایت این قانون شرعا الزامی است ؟ در صورت عدم اطلاع امضادهنده چطور؟
جواب: اگر امضاکننده با رعایت شرایط ضمان ضامن شده باشد، ملزم به پرداخت مورد ضمان میباشد؛ و در غیر این صورت ضامن نیست.
(سؤال 1985) وام گرفتن با بهره از بانک جهت بیماری یا خرید وسیله چه حکمی دارد؟ در حال حاضر رایج است که فاکتوری از فروشنده به بانک ارائه میشود و بانک مبلغ فاکتور را به فروشنده میدهد و جنس را با احتساب چند درصد به خریدار به صورت اقساط میفروشد. این موضوع چه حکمی دارد؟
جواب: اگر خرید و فروش به طور جدی و واقعی - و نه صورت سازی - باشد، اشکال ندارد؛ ولی اگر وام گرفتن با بهره باشد ربا و حرام است، مگر در مورد اضطرار و ناچاری.
(سؤال 1986) نظر حضرتعالی در مورد اوراقی (مشارکت، قرضه) که دولت از طریق بانکها (و اخیرا از طریق بانک مرکزی) به فروش میرساند چیست ؟
جواب: حقیقت آن برای اینجانب مشخص نیست؛ ولی ظاهرا معامله روی خود اوراق نیست، بلکه اوراق مذکور سند پولی است که از اشخاص دریافت میشود. اگر پول به عنوان قرض گرفته میشود سودگرفتن جایز نیست؛ و اگر به عنوان مشارکت یا مضاربه است باید سهم مشاعی معین از درآمد برای صاحب پول مشخص شود، هر چند بعدا روی آن مصالحه نمایند.