صفحه ۳۰۳

(سؤال 1975) اگر قرض دهنده شرط کند قرض گیرنده در حین ادای قرض تورم و کاهش ارزش پول را جبران کند، آیا مستلزم رباست ؟

جواب: اشکال ندارد.

(سؤال 1976) آیا در ربای قرضی یا معاوضی حرمت وضعی نیز وجود دارد؟

جواب: حرمت وضعی به این معنا که سود اضافی را قرض دهنده مالک نمی شود، وجود دارد.

(سؤال 1977) به نظر حضرتعالی خرید و فروش اسکناس با کم و زیاد بودن آن اشکالی دارد؟

جواب: خرید و فروش پول به پول (اسکناس به اسکناس) اگر با هم ماهیتا فرق داشته باشند مثل تومان با دلار یا دلار با ریال سعودی اشکال ندارد؛ ولی فروش تومان به تومان یا دلار به دلار در صورتی صحیح است که وجه عقلایی داشته باشد، مثل این که صد هزار تومان اسکناس هزار تومانی که پول درشت است، و یا دارای نقش و عکس مخصوصی است و مورد علاقه فردی می‎باشد را به صد هزار و پانصد تومان که ریز و یا بدون نقش و عکس مخصوص است بفروشد؛ اما اگر به جهت فرار از ربای قرضی باشد ربا است که اسم آن را عوض می‎کنند. ضمنا بنابراحتیاط باید معامله پول به پول نقد باشد، زیرا به نظر اینجانب حکم معامله اسکناس هم بنابر احتیاط حکم طلا و نقره را دارد که باید فی المجلس ثمن و مثمن تحویل گردد و نسیه کاری در آن نباشد.

(سؤال 1978) آیا در حکومت اسلامی چنانچه دولت از ملت و یا ملت از دولت ربا بگیرد جایز است یا خیر؟

جواب: ربا بین پدر و فرزند و زن و شوهر اشکال ندارد، چه ربای قرضی باشد یا ربای در خرید و فروش، اما بین دولت اسلامی و ملت مسلمان ربا حرام است.

(سؤال 1979) چنانچه یک فرد یا مؤسسه مالی ضمن قرارداد فروش اقساطی شرط نماید که به شرطی برای شخص مقابل اقدام به خرید نقد و فروش نسیه می‎کند که این فرد مبلغی معین را برای مدت مشخص به صورت قرض الحسنه به مؤسسه قرض دهد، این امر چه حکمی خواهد داشت ؟

ناوبری کتاب