جواب:1 - اجناسی را که دولت با نرخ تعیین شده در اختیار فروشنده ها قرار میدهد و آنها را از فروش به صورت آزاد منع کرده است - دارو باشد یا غیر دارو - فروش آنها به قیمت گرانتر از نرخ تعیین شده جایز نیست و حق احتکار نیز ندارد؛ ولی خرید آن اگر از روی ضرورت و نیاز باشد ظاهرا اشکال ندارد.
2 - اعتذار ذکر شده صحیح نیست، زیرا اگر به نرخ تعیین شده بفروشند مشکل مراجعه کننده حل میشود؛ و حل مشکلات او توقف ندارد بر این که گرانتر بفروشند و چه بسا گرانفروشی بر مشکلات خریدار میافزاید.
(سؤال 1885) با عنایت به تأثیر مخرب مواد مخدر در سر نوشت جوانان خواهشمند است نظر شریف را در باب استعمال و خرید و فروش مواد مخدر بیان فرمایید.
جواب: با فرض اضرار مواد مخدر برای جوانان و خانواده ها، استعمال و پخش و خرید و فروش آنها جایز نیست.
(سؤال 1886) من شاگرد نانوا هستم، کار من درست کردن خمیر و چانه گرفتن است؛ فرمانداری میگوید باید طوری چانه بگیرم که هر شش و نیم یا هفت عدد نان به وزن یک کیلوگرم باشد، در صورتی که صاحب مغازه مرا مجبور میکند چانه ها را کوچک بگیرم به طوری که هشت یا نه عدد نان به وزن یک کیلو میشود. آیا من در گناه این شخص شریکم ؟ اگر کار بنده نیز حرام است تکلیف من چیست ؟ آیا این شغل را رها کنم در صورتی که میدانم فعلا شغلی ندارم و باید خرج زن و بچه را هم بدهم ؟
جواب: با توجه به یارانه دولت و حقی که برای تعیین نرخ و مقررات دارد در فرض سؤال نانوا مرتکب خلاف شده است و شریک شدن در کار خلاف اشکال دارد.
(سؤال 1887) حکم بیع سلف بعد از فوت مشتری و قبل از تحویل گرفتن ثمن توسط بایع چیست ؟
جواب: در بیع سلف ثمن باید فی المجلس تحویل گردد؛ وگرنه معامله باطل است. و در صورت صحت معامله اگر مشتری قبل از رسیدن موعد فوت کند مسأله ای پیش نمی آید، و فروشنده سر موعد جنس را تحویل ورثه یا وصی او میدهد.