(سؤال 1712) اگر باید نماز بخواند خواه به نحو وجوب یا استحباب، آیا میتواند نماز را نشسته بخواند یا باید ایستاده بخواند؟
جواب: مقتضای روایت یحیی الازرق وجوب قیام در آن میباشد؛ پس بنابراحتیاط واجب پس از اتمام طواف مستحب نماز آن را ایستاده بخواند. ولی لازم نیست خلف المقام باشد و در هر جای مسجدالحرام بخواند مانعی ندارد.
سعی بین صفا و مروه
(سؤال 1713) در سعی صفا و مروه آیا لازم است سعی بین سنگهای مشخص کوه انجام گیرد؟ و آیا لازم است پای انسان حتما به سنگهای کوه بخورد و یا همین که به سر بالایی کوه صفا و مروه که اکنون سنگفرش است برسد کفایت میکند؟
جواب: سعی بین دو کوهی که در صدر اسلام بوده کفایت میکند و لازم نیست پاها به باقیمانده از کوه ها برسد؛ بلی اگر نداند ابتدای دو کوه کجا بوده، باید از جایی شروع کند که بداند آنجا جزو کوه بوده است.
(سؤال 1714) کسی که به علت ندانستن مسأله سعی صفا و مروه را در عمره تمتع به جا نیاورده و جهت حج محرم شده و به عرفات رفته و پس از مراجعت از عرفات به اشتباه خود پی برده است، حج او چگونه است ؟
جواب: در فرض سؤال محتمل است که حج او به حج افراد بدل شده باشد که بعد از حج باید عمره مفرده انجام دهد؛ ولی احتیاطا وقتی که مسأله را فهمید سعی را نیز انجام دهد؛ و در هر حال اگر حج تمتع بر او واجب بوده باید در سالهای بعد آن را انجام دهد.
(سؤال 1715) سکوهای مشترک بین مسجدالحرام و محل سعی برای زنهای حائض چه حکمی دارد؟ آیا میتوانند در قسمت مشرف به محل سعی بنشینند؟
جواب: هر نقطه ای که محرز نباشد جزو مسجد است، توقف آنها در آن نقطه به حکم "اصالة البرائة والحلیة" مانعی ندارد و احتیاط لازم نیست؛ ولی ظاهرا هر مقدار از آن نقاط که محاذی درها و ستونهای مسجد است حکم مسجد را دارد.