مذکور است. و اگر استطاعت متوفی مشکوک باشد و وصیت به استیجار حج هم نکرده باشد استیجار واجب نیست؛ و اگر استطاعت محرز باشد حج میقاتی کفایت میکند و اجرت آن از اصل ترکه اخراج میشود.
(سؤال 1545) اگر کسی در میقات مستطیع شود و حجة الاسلام به جاآورد کفایت میکند یا نه ؟ و آیا در فرض مسأله رجوع به کفایت شرط میباشد؟
جواب: بلی مجزی است؛ و رجوع به کفایت به معنایی که در مسأله «50» مناسک ذکر شده، شرط استطاعت است.
(سؤال 1546) در مواردی که نهاد یا ارگانی فردی را به حج میفرستد بدون این که ملزم باشد کاری انجام دهد، آیا از موارد حج بذلی "حج بذلی" حجی است که مخارج آن را کسی به انسان ببخشد. است ؟ و آیا قبول آن واجب میباشد؟
جواب: حکم حج بذلی را دارد؛ و اگر مانعی در بین نباشد قبول آن واجب میباشد.
(سؤال 1547) اگر کسی نذر کند در روز عرفه به یکی از مشاهد مشرفه مشرف شود، در حالی که در آن سال مستطیع باشد نذرش چگونه است ؟ و آیا نذر او مانع حج میشود؟ و اگر حج نرفت آیا حج بر او مستقر میشود یا خیر؟ و اگر حج رفت و تخلف نذر نمود، آیا موجب کفاره خواهد شد؟
جواب: در فرض سؤال کشف میشود که نذر او در زمان عمل رجحان نداشته و بنابراین منحل میشود و حج بر او واجب میباشد؛ و در صورت تخلف، حج بر ذمه او مستقر میشود.
(سؤال 1548) اگر کسی که خودش مستطیع است از دیگری نایب شود یا نیت حج استحبابی نماید، حج او صحیح است یا باطل ؟
جواب: صحیح بودن حج او محل اشکال است.
(سؤال 1549) هر گاه زنی به وسیله کسب بتواند مخارج خویش را متکفل شود و مخارج حجش را نیز داشته باشد ولی در صورت رفتن به حج شوهرش برای مخارج به