(سؤال 1420) کسی که کالایی بیش از شأن خود خریده است، ولی جهت مصرف آن کالا نیست بلکه جهت تجارت است، آیا چنین شخصی اسراف کرده است، و باید خمس آن را بپردازد؟
جواب: اگر در جهت تجارت است، پس مؤونه نیست و جزو سرمایه حساب میشود و متعلق خمس است. و در این مورد اسراف صدق نمی کند، زیرا اسراف مربوط به مصرف کردن زاید بر نیاز است.
(سؤال 1421) شخصی کالایی جهت مصرف خریداری میکند، در حالی که میتوانسته است با این پول کالای پراستفاده تری خریداری نماید، آیا چنین شخصی اسراف کرده است ؟
جواب: خرید لوازم زندگی انسان جزو مؤونه است هر چند گران قیمت باشد؛ ولی نباید از شأن متعارف او بیشتر باشد.
(سؤال 1422) تفاوت "اسراف" و "اتراف" چیست ؟ و آیا در این جهت فرقی بین فقیر و غنی وجود دارد یا خیر؟ و آیا استفاده از کالاهای گران قیمت و با کیفیت بالا اسراف محسوب میشود؟
جواب: "اسراف" زیاده روی از حد است؛ خواه در مقدار باشد و یا در کیفیت. حد هر کسی نیز بستگی به شرایط و شئون او دارد. "اتراف" نیز تقریبا به همین معنا میباشد. و در حرمت اسراف فرقی بین فقیر و غنی نیست. استفاده از کالای لوکس گران قیمت نیز اگر زیاده از حد و شأن انسان نباشد اشکال ندارد.
(سؤال 1423) کسی که بدهکار میباشد و زمان پرداخت او طی سالها یا ماه ها میباشد و اکنون سال خمسی او رسیده است، مبلغی هم موجودی پیدا کرده است، آیا بدهی سالها و ماه های آینده از موجودی فعلی کم میشود یا مربوط به مؤونه سال ها و ماه های آینده میباشد؟
جواب: اگر بدهکاری بابت مؤونه همین سال است از درآمد موجودی همین سال کسر میشود؛ هر چند برای پرداخت آن مهلت دارد. ولی اگر بدهی او بابت امری