مسائل حج
استطاعت
سؤال 256 اگر کسی دارای مخارج حج باشد ولی پسرش ازدواج نکرده و یا فرزندش مریض و محتاج به معالجه و درمان باشد در این صورت حج مقدم است یا معالجه و ازدواج فرزندش ؟
جواب: معالجه ضروری فرزند در صورتی که خودش متمکن نباشد مقدم بر حج است و ازدواج فرزند هم اگر ضرورت داشته باشد و متمکن نباشد و ترک آن برای پدرش نقص باشد مخارج ضروری آن مقدم بر حج است. ولی اگر از سابق مستطیع بوده نمی تواند مخارج حج را به مصرف معالجه یا ازدواج فرزندش برساند.
سؤال 257 شخصی با یقین به استطاعت آماده سفر حج میشود، در حالی که حدود پانزده سال نماز نخوانده و روزه هم عمدا نگرفته است. اگر بخواهد کفاره افطار عمدی روزه رمضان را بدهد از استطاعت که میافتد سهل است مسکین هم میشود و اگر کفاره افطار عمدی را روزه بگیرد 900 ماه روزه کفاره باید بگیرد تکلیف او چیست ؟
جواب: با قدرت بر روزه به واسطه کفاره از استطاعت نمی افتد و اگر قدرت روزه ندارد کفاره بدهد و حج لازم نیست.
سؤال 258 مؤمنی ماشین خود را که وسیله کسب و کارش بوده فروخته که ماشین بهتری بخرد و مدتی طول میکشد آیا فعلا با پول آن که در دست دارد مستطیع میباشد؟
جواب: اگر پس از مراجعت از حج بتواند معاش متعارف و مناسب شأن خود را تأمین کند حج واجب است و الاواجب نیست.
سؤال 259 شخصی استطاعت مالی ندارد و از بیت المال ارتزاق مینماید ولی به خاطر علاقه به زیارت خانه خدا با گرفتن قرض و با تحمل مشقت و سختی حج را