ب: اگر نماز و روزه استیجاری بر عهده پدر انسان باشد و از دنیا برود آیا قضای آنها بر فرزند بزرگتر واجب است یا نه ؟ و اگر پولی بابت آنها در اموال او باشد و صاحبان آن را نشناسیم تکلیف چیست ؟
جواب: الف: لازم نیست فورا بجا آورند ولی تأخیر به نحوی که مسامحه و بی اعتنایی صدق کند جائز نیست.
ب: بر فرزند بزرگتر نماز و روزه خود پدر واجب است نه نماز و روزه استیجاری که بر عهده او است ولی از ترکه پدر باید بدهکاریهای او و از جمله پول نماز و روزه های استیجاری باید اداء شود و اگر نماز و روزه ها مقید به انجام خود او نبوده ورثه کسی را برای انجام آنها استیجار کنند و اگر مقید بوده پول آنها را به وصی میت برسانند و اگر مجهول باشد بنابر احتیاط جمع کنند بین صدقه دادن پول آنها و بجا آوردن آنها هر چند یک فقیر پول را به عنوان صدقه قبول کند و نمازها را نیز بخواند.
سؤال 148 چرا نماز زن حائض تخفیف دارد ولی روزه او تخفیف ندارد فلسفه اش چیست ؟
جواب: نماز و روزه هر دو از حائض ساقط است ولی نمازهایش قضا ندارد و شاید حکمت آن این باشد که هر روز، خودش نماز واجب دارد و نمازهایی که اداء آن را خدا واجب نکرده است قضاء آن را هم واجب نکرده است ولی روزه هر روز واجب نبوده لذا قضاء آن را واجب کرده است.و به عبارت واضح تر: روزه واجب در هر سال فقط یک ماه است ولی نماز در هر روز از سال واجب است لذا قضاء روزه ها بر زنان مشکل نیست به خلاف نمازها.
نماز جماعت
سؤال 149 آیا امام جماعت میتواند اکتفا کند به اذان نماز جماعت که مأموم گفته با توجه به آنکه در حال اذان مشغول نافله بوده و قهرا فصول اذان را کاملا نشنیده ؟
جواب: بلی، میتواند اکتفا کند.
سؤال 150 برای امام جماعت بعد از قرائت حمد، گفتن "الحمد لله رب العالمین" مستحب است یا نه ؟