سؤال 961 دختری اغفال گردیده بر اثر عمل زنا دارای حمل میگردد که با استفاده از دارو، حمل که (ولد زنا) باشد از بین میرود، نسبت به عمل زنا حکم، صادر گردیده هم اکنون سؤال این است که نسبت به استفاده از دارو جهت از بین بردن حمل از نظر شرعی چه حکمی دارد. (دادگاه کیفری شهرستان قمشه)
جواب: عمل او حرام بوده و کار حرام تعزیر دارد به نظر حاکم شرع و دیه جنین را نیز بدهکار است و وارث او امام است یعنی حکم میراث میراث من لا وارث له: یعنی کسی که وارثی ندارد مربوط است با امام معصوم یا نائب او که حکومت صالح اسلامی تشکیل داده باشد. من لا وارث له را دارد و ظاهرا بر جنین زنا حکم ذمی بار است یعنی به حساب کافر ذمی دیه او حساب میشود و مصرف میراث من لا وارث له علی الاحوط فقراء میباشند و اگر مادر، فقیر است دیه را به او ببخشید.
دیه اعضاء زوج و فرد
سؤال 962 در روایتها وارد شده دیه هر عضوی که در بدن، زوج است زمانی که یکی از آن عضوها از بین برود نصف دیه است و آن عضوی که در بدن تنهاست زمانی که از بدن زایل شود تمام دیه است آیا این حکم به نظر حضرتعالی مختص به اعضاء ظاهری است و یا اعضاء باطنی (داخلی) را هم شامل میباشد؟ (دادگاه کیفری یک تبریز)
جواب: ظاهرا فرق ندارد مگر اینکه بیشتر از دو تا باشد مثلا در یک کلیه نصف دیه و در کبد تمام دیه ثابت میباشد ولی در غدد داخلی بدن، حکومت حکومت: جاهایی که دیه معینی در شرع ندارد آنچه را حاکم شرع بعد از مقایسه تفاوت ارزش مورد مجروح و مصدوم با سالم و صحیح آن صلاح میداند تعیین میکند و آن را ارش و جکومت میگویند. است.
دیه جرح و شکستگی اعضاء
سؤال 963 جراحات حارصه حارصه: زخمی سطحی که فقط به پوست بدن میرسد. و دامیه دامیه: زخمی که به داخل گوشت میرسد و خون بیرون میآید. و غیره که هر کدام دیه معین دارند ولی