صفحه ۱۶۸

1 - آیا جائز است با آنها دست داد و معانقه نمود؟

2 - از رستورانهای آنجا غذاهای پخته می‎شود خرید و یا در ماموریتهای اجباری از غذاهای آنان می‎توان استفاده نمود و بعضا استفاده نکردن موجب وهن و سستی نسبت به مسلمانان پیش می‎آید مثلا در غذا خوردنهای جمعی که میگو می‎آورند وقتی ما استفاده نکنیم با خود می‎گویند اینها از کجا آمده اند که میگو نمی خورند و آیا بین غذای تهیه شده توسط دستگاه و آنچه دست انسان درست می‎کند فرق باید گذاشت ؟

3 - بنابر مصالح امنیتی ما پولهای خود را در بانگهای چین می‎گذاریم و طبیعتا مقداری سود می‎آورد، آیا جائز است بگیریم ؟ و در صورت جائز نبودن، هزینه ما از ایران به صورت چک می‎آید و وقتی به بانک مراجعه می‎کنیم برای تبدیل کردن به پول چینی مقداری کسر می‎کنند حال می‎شود آن مقداری که کسر می‎کنند را از آن سود بر فرض عدم جواز برداریم ؟

4 - ما باید دلار را با پول مخصوص چین معاوضه کنیم اگر فرضا 100 دلار به بانک بدهیم 500 یوآن می‎دهد ولی بازار آزاد 100 دلار را 600 یوآن می‎دهد و اگر چه بازار آزاد خلاف قانون است ولی با اینکه مامورین دولتی ناظر هستند ولی مخالفتی نمی کنند این معامله شرعا چگونه است ؟

5 - آیا معامله با کفار جائز است ؟

6 - با دقت عقلی ما مطمئن نیستیم که فرضا صید ماهی با اصولی است که شرع جائز دانسته، یا راجع به گوشت همین طور، وظیفه ما چیست ؟

جواب: 1 - در مواردی که مصلحت اقتضاء کند اشکال ندارد.

2 - ذبیحه کفار اگر چه اهل کتاب باشند حرام است ولی در صید ماهی و میگو مسلمان بودن شرط نیست، بلکه باید بدانیم آنها را زنده از آب گرفته اند و ماکولات و اجناس دیگر را اگر انسان نداند که نجس شده است یا خیر محکوم به طهارت است و در موارد عدم جواز اگر اضطرار در حدی باشد که اکل میته جائز باشد اشکال ندارد.

3 - گرفتن سود از آنها اشکالی ندارد و در نتیجه، موضوع ذیل سؤال منتفی است.

4 - اشکال ندارد.

ناوبری کتاب