خریداری میکند و طرفین در مدت معینی خیار میگذارند سپس خریدار همان زمین را به بایع یا به کسی دیگر اجاره میدهد آیا این معامله و اجاره صحیح است یا نه و بعضی از طلاب میگویند که این معامله باطل است چون بایع و مشتری حیله نموده و زمین را از قیمت واقعی به کمتر معامله کرده اند؟
جواب: قیمت مورد معامله در بیع شرطی به ملاحظه قرارداد خیار شرط، کمتر از بیع قطعی میباشد و کمتر بودن آن موجب بطلان معامله نمی باشد بلکه اگر حقیقتا قصد معامله نداشته و به ملاحظه فرار از ربا، معامله صوری و ظاهری انجام دهند به هر قیمت باشد معامله باطل است و اگر حقیقتا قصد خرید و فروش داشته باشند به هر قیمت باشد صحیح است.
تخلف شرط
سؤال 384 حسن زمینی به حسین میفروشد با این شرط که حسین تا پنج سال حق فروش به غیر را نداشته باشد ولی او طی این پنج سال زمین موصوف را به دیگری منتقل میکند آیا حسین میتواند به استناد اینکه حق فروش نداشته معامله را فسخ کند؟ و کلا وضعیت این معامله چگونه است ؟ ثانیا آیا حسن میتواند بعلت تخلف از شرط، معامله اولی را فسخ کند و اگر میتواند پس از فسخ، عین زمین به وی باز میگردد یا قیمت آن ؟
جواب: در فرض مسأله، حسین حق فسخ ندارد ولی حسن حق فسخ دارد و چون عین مورد معامله در ملک حسین باقی نمانده است، رجوع به قیمت مینماید.
سؤال 385 دو ماه قبل، از شخصی اتومبیلی را با قولنامه خریده ام و هنگام معامله از سندش جویا شدم اظهار داشت که سندش حاضر است و ظرف یک هفته آن را به نام شما انتقال میدهم. ولی پس از دو ماه مراجعه مکرر با امروز و فردای وی مواجه شدم و هنوز هم معلوم نیست که اتومبیل ایشان سند دارد یا نه و اگر هم داشته باشد آیا به نام دیگری است یا خودشان ؟ بنابراین فروشنده از این جهت به من دروغ گفته است، با حفظ این معنی که کار من خرید و فروش اتومبیل است و اگر سند داشت تا به حال به فروش