باشد مانع ندارد، خلاصه اینکه اگر هنگام خرید یا فروش، مرتکب خلاف مقررات اسلامی نشده باشد، فروش آن طبق قیمت عادله روز اشکال ندارد.
شرائط ضمن بیع
سؤال 376 در قولنامه معاملات، طرفین متذکر میشوند که هر کدام پشیمان شود فلان مبلغ را بدیگری بپردازد آن پول از نظر اسلام چه حکمی دارد؟ و در بعضی مواقع طرفین، آن مبلغ را قید نمی کنند. مستدعی است با توضیح بیشتر حکم آن را مرقوم فرمایید.
جواب: قولنامه ای که در مورد معامله نوشته میشود سه نوع میباشد: 1 - معامله را تمام میکنند و صیغه آن را ولو به زبان، خودشان اجراء مینمایند (و چون تنظیم سند رسمی در حین معامله میسور نیست یادداشتی به نام قولنامه مینویسند) فقط ثبت در دفتر رسمی باقی میماند در این فرض، معامله درست است و در ضمن این عقد، اگر شرط کرده باشند که نادم باید فلان مبلغ را بپردازد تا بتواند معامله را فسخ نماید این شرط هم صحیح است اگر آن مبلغ را نپردازد حق فسخ ندارد. 2 - معامله را گفتگو میکنند و فروشنده عوض صیغه، مورد معامله را به قصد فروش تحویل مشتری میدهد و مشتری هم به قصد خرید قبول میکند و یا اینکه مشتری عوض صیغه، پول به قصد خرید مورد معامله تحویل فروشنده میدهد و فروشنده به قصد معامله پول را قبول میکند (و یادداشتی حاکی از آنچه انجام گرفته به نام قولنامه مینویسند) در این فرض هم معامله صحیح است و اگر شرط کرده باشند که نادم مبلغی بپردازد اگر بعد از شرط بلافاصله مبنی بر همان شرط تحویل انجام بگیرد باید طبق شرط رفتار نمایند و اگر فاصله بین شرط و تحویل باشد لزوم شرط معلوم نیست و معامله درست است و نادم حق فسخ ندارد. 3 - در مقام معامله فقط گفتگو میکنند و قولنامه را طبق گفتگو مینویسند اما حقیقتا معامله را انجام نمی دهند و در این صورت هر کدام پشیمان شوند میتوانند قولنامه را به هم بزنند ولی بهتر، بلکه احوط است که عمل شود بر طبق قولنامه.