از قبیل سحر باشد یا نباشد، آیا برای معالجات امراض بخصوص بعضی امراض روحی صعب العلاج استفاده از آن جایز است یا نه ؟
جواب: معلوم نیست خواب مصنوعی از قبیل سحر و جادو باشد بلکه نوعی تأثیر و سلطه روحی بر روح دیگری است ولی به کار گرفتن این قبیل امور خارق العاده که نظم طبیعی انسانها را بر هم میزند خالی از اشکال نیست مگر اینکه حفظ جان مسلمانی بر آن متوقف باشد و اثر سویی بر آن مترتب نشود.
سؤال 328 خواهشمندم جواب سؤالات ذیل را مرقوم فرمایید:
1 - به نظر حضرتعالی ملاک تمیز سحر و غیرسحر چیست ؟ آیا ضرر و اضرار است یا فریب یا چیز دیگر؟
2 - حکم احضار جن و احضار ارواح و ملائکه چه میباشد ایا برای همه افراد و اقشار یکسان است یا اینکه برای اشخاص مختلف بر حسب ظرفیت و فکر آنها فرق میکند؟
جواب: 1 - سحر به معنای جادو است و ضرر و اضرار و فریب جزء مفهوم آن نیست و شرط حرمت آن هم نیست.
2 - اگر احضار آنها به وسیله دعا از درگاه خدا باشد که اگر صلاح بداند دعای او را مستجاب کند اشکال ندارد و اگر با وسائل سحرآمیز باشد برای هیچ کس جائز نیست.
سؤال 329 افعال و مشاغلی برای زن و مرد هست که مستلزم نظر و یا لمس بدن دیگری است، مثل دندان پزشکی، زایمان، جراحی، ارتوپدی، پرستاری، معاینات پزشکی، تزریق آمپول، خیاطی، گریم نمودن، انگشت نگاری، و تشخیص هویت و برخی از رشته های ورزشی و غیر اینها در این گونه موارد تکلیف چیست ؟ و آیا فرضی بین حال ضرورت و غیر آن هست ؟ و ملاک ضرورت چیست ؟
جواب: در غیر حال ضرورت جایز نیست، و حال ضرورت یعنی حالت ناچاری.
سؤال 330 محدوده جواز فعالیتهای اجتماعی زنان نسبت به امور اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، نظامی و بهداشتی و درمانی چه بخشهایی که جنبه مدیریت و ریاست و رهبری دارد و چه غیر آنها، چقدر است ؟ و بر فرض جواز شرکت درتمام امور ذکر