صفحه ۶۵

اطهار(ع) یا یکی از ائمه (ع) حلول کرده است یا معتقد بودند که آنها غیر از راه الهام، علم غیب می‎دانند یا معتقد بودند که ائمه اطهار(ع) انبیاء می‎باشند، و یا معتقد به تناسخ ارواح بعضی ائمه (ع) به بعض دیگر بودند و یا می‎گفتند معرفت ائمه (ع) شخص را از جمیع تکالیف بی نیاز می‎کند. برای بررسی بیشتر می‎توانید به (بحارالانوار، ج 25، ص 261، باب نفی الغلو فی النبی و الائمة صلوات الله علیهم) مراجعه کنید.

[ برخورد ائمه با غلاة ]

و این اعتقادات باعث شد ائمه اطهار(ع) برخورد تندی با اینها بنمایند تا جایی که طبق نقل فرمودند: "احذروا علی شبابکم الغلاة لا یفسدوهم، الغلاة شر خلق الله، یصغرون عظمة الله و یدعون الربوبیة لعبادالله، والله ان الغلاة شر من الیهود و النصاری و المجوس و الذین اشرکوا." (امالی شیخ طوسی، ص 650؛ و بحار، ج 25، ص 265).

(بترسید برای جوانانتان از غلات که آنان را فاسد می‎کنند. غلات بدترین خلق خدا هستند. بزرگی خداوند را کوچک می‎کنند و برای بندگان خدا ربوبیت قائل می‎شوند. به خدا قسم غلات بدتر از یهود، نصاری، مجوس و مشرکین می‎باشند.)

غالیان دانسته یا ندانسته سعی می‎کردند تا چهره ائمه اطهار(ع) و همچنین شیعیان آنان را خدشه دار و از درون آنها را متلاشی کنند، این افکار غالیان باعث شده بود که شیعیان در نزد دیگر فرق به عنوان مسلمان های بی مبالات به فروع و احکام دینی قلمداد شوند، تا جایی که: در زمانی که بحث غدیر خم در پیش ابوحنیفه می‎شود، ابوحنیفه می‎گوید: "به اصحابم گفته ام که حدیث غدیر خم را نقل نکنید، هیثم بن حبیب صیرفی می‎گوید به او گفتم: چرا چنین دستوری داده ای ؟ آیا حدیث غدیر خم برایت روایت نشده !؟ ابوحنیفه گفت: بله برایم روایت شده و حدیث غدیر خم پیش من هست "و لکنک تعلم ان الناس قد غلو منهم قوم" ولکن از آنجایی که عده ای مردم غالی شده اند دستور داده ام نقل نکنند."

ناوبری کتاب