مگر آنان که به واقعیات جهان هستی یعنی خدا و وسائط فیض و قیامت ایمان آورند. سپس انسان که از نظر اعتقادی به باور رسید در پی آن بایستی عمل صالح انجام دهد و همچنین مؤمنین باید یکدیگر را تواصی و سفارش به حق نمایند یعنی تمام مردم جامعه امر به معروف و نهی از منکر را در جامعه عملی کنند و کسی از این واجب مهم شانه خالی نکند. ممکن است در این راه مشکلاتی برای انسان پدید آید؛ مثلا پرونده سازی کنند یا زندانی شود یا مشکلات دیگر، برای همین در ادامه میفرماید: (و تواصوا بالصبر) و یکدیگر را سفارش به صبر و تحمل در مقابل مشکلات و موانع کنند.
[ ترک انتقاد، اشرار را مسلط میکند]
ایشان در ادامه ضمن تأکید بر فریضه امر به معروف و نهی از منکر آن را منحصر به امور جزیی و پیش پا افتاده در جامعه ندانسته، تذکر و انتقاد از حاکمان را مهم ترین مصداق این واجب الهی ذکر کردند و در این باره گفتند: حضرت علی (ع) در وصایای پایانی خود میفرمایند: امر به معروف و نهی از منکر را ترک نکنید، ممکن است شما سؤال کنید که اگر ترک کنیم چه تأثیری دارد؟ حضرت در پاسخ میفرماید: که اثر طبیعی اش این است که اشرار و بدان بر شما مسلط میشوند و هر چقدر شما به درگاه الهی دعا کنید دعاهایتان مستجاب نمی شود. همچنین از رسول خدا(ص) نقل شده که فرموده اند: "کما تکونوا یولی علیکم" یعنی همان گونه که باشید بر شما حکومت میکنند یعنی تا شما وظایف خود را به خوبی انجام ندهید و خود را عوض نکنید دیگران از این موقعیت استفاده کرده و بر شما مسلط میشوند.
[ سکوت و تملق در برابر منکرات حکومتی گناه است ]
آیت الله العظمی منتظری در ادامه ضمن انتقاد از کسانی که فقط ستایشگر مسئولان و حاکمان هستند، سکوت آنان در مقابل منکراتی که انجام میگیرد را گناهی