صفحه ۲۶۰

مرحوم آیت الله خمینی معتقد بوده و اصرار داشتند - مصلحت کشور و نیروهای مسلح در دور بودن آنان از مسائل سیاسی و خط بازیهای گروهی است.

[ لزوم دوری روحانیت از قدرت ]

سؤال هشتم - در عراق آیت الله العظمی سیستانی مخالف شدید حضور روحانیون در دولت و در مقام های اجرایی است. نظر جنابعالی با توجه به عملکرد روحانیت در 26 سال گذشته در جمهوری اسلامی ایران در این رابطه چیست ؟

نظر اینجانب نیز همین است که روحانیت باید حتی المقدور از مجاری امور و قدرت به دور باشد تا بتواند وظایف اصلی خود را انجام دهد و پایگاه معنوی اش در بین مردم مخدوش نشود، و این نظر را به مرحوم آیت الله خمینی نیز ارائه دادم.

سؤال نهم - در سال گذشته میلادی احکام اعدام به اجرا درآمده نسبت به سال قبل تقریبا دوبرابر بوده است و در سال جاری میلادی نیز تنها در 30 روز اول 35 نفر اعدام شده اند و روز به روز بر شمار احکام اعدام صادر شده توسط دادگاه ها افزوده می‎شود. آیا کلیه این احکام با موازین اسلامی تطبیق دارند؟

[ مبنای بسیاری از اعدام ها مخدوش است ]

اصل حکم اعدام در موارد قصاص نفس با درخواست اولیای مقتول و نیز در بعضی موارد دیگر که به ندرت شرایط آن محقق می‎شود جای تردید نیست، ولی اصولا مبنای بسیاری از اعدامها اقرار متهم در زندان و در حالت تهدید و احیانا با کتک و مانند آن می‎باشد، و چنین اقراری بنا به حکم عقل و اخبار وارده و فتوای تمام علمای شیعه حجت نمی باشد و نمی توان شرعا کسی را به استناد چنین اقراری محکوم به اعدام نمود و حجت بودن علم قاضی نیز به طور کلی محل اشکال است و سیره پیامبراکرم (ص) و حضرت امیر(ع) قضاوت براساس علم خودشان نبوده است، بلکه براساس موازین قضائی یعنی اقرار در حال آزادی و بدون ترس متهم و یا شهادت عدول و یا قسم بوده است.

ناوبری کتاب