- هرچند باطل باشد - معتقد و پایبند باشند و نسبت به انتخاب آن مذهب تحقیق لازم را انجام داده و جحد و عنادی نداشته باشند و عمل صالح انجام دهند، مأجور و مصون از عذاب خواهند بود.
[ ازدواج با اهل کتاب و حکم ذبیحه آنان ]
ج 8 - اسلام ازدواج اهل کتاب را به رسمیت میشناسد؛ یعنی آثار مربوطه را بر ازدواج آنان مترتب میکند. و ازدواج مسلمانان با زنان اهل کتاب نیز با شرایطی صحیح میباشد، و تفصیل آن در کتابهای فقهی مذکور است. ولی خوردن ذبایح آنان را برای مسلمانان جایز نمی داند؛ زیرا یکی از شرایط حلال بودن ذبیحه، مسلمان بودن ذابح میباشد. البته ظاهر آیه 5 سوره مائده که میفرماید: (و طعام الذین اوتوا الکتاب حل لکم و طعامکم حل لهم) شامل ذبایح اهل کتاب نیز میشود، و مقتضای آن حلال بودن آنها برای مسلمانان میباشد؛ ولی عموم آیه فوق به وسیله روایاتی که دلالت بر شرط بودن اسلام در ذابح دارد تخصیص میخورد، و تخصیص عمومات قرآن با روایات صحیح امری است متداول که نظیر آن در موارد زیادی در فقه دیده میشود.
[ معنای تقلید]
ج 9 - اولا باید دانست که تقلید در اصول دین و اعتقادات صحیح نمی باشد و تنها در فروع دین و احکام عملی است که تقلید راه دارد. و ثانیا تقلید در فروع دین از قبیل رجوع به کارشناس و متخصص میباشد، نه از قبیل تقلید کورکورانه. و تقلید به این معنا امری است عقلایی که تمام عقلای جهان در هر کاری که نمی دانند - بویژه در امور مهمه - به اهل فن و کارشناس مورد اعتماد خود مراجعه میکنند، و منحصر به مسائل شرعی نیست؛ و عقلا در این مراجعه به نظر متخصص مورد اعتماد، اطمینان شخصی پیدا میکنند؛ و اگر فرضا به هر دلیل مطمئن نشوند مراجعه نمی کنند. تقلید در مسائل شرعی نیز چنین است.