صفحه ۷۹

اخلاق - نمی توان کسی را مورد اجبار و اکراه قرار داد و ارزشی هم نخواهد داشت. و جهاد به معنای دفاع از اسلام و کشور اسلامی واجب کفایی می‎باشد؛ پس چنانچه به اندازه نیاز و دفع دشمن، افراد در صحنه حضور داشته باشند نمی توان کسی را به آن اجبار نمود. بلی، اگر افراد به اندازه نیاز در صحنه نباشند، حکومت مشروع مردمی می‎تواند به مقدار نیاز، افراد را برای دفاع اعزام نماید.

[ معنای عصمت ]

ج 6 - معنای عصمت این است که معرفت و شناخت معصوم نسبت به مبدأ و معاد و ایمان به آنها به حدی قوی باشد که عملا گناه کردن او امکان نداشته باشد؛ نه این که گناه می‎کند ولی فورا توبه کرده و گناهش بخشیده می‎شود، زیرا سایر افراد غیر معصوم نیز اگر بعد از گناه توبه نمایند بنابر نص قرآن و روایات متواتر گناهشان بخشیده می‎شود.

[ چه کسانی وارد بهشت می‎شوند؟]

ج 7 - بنابر مفاد آیه شریفه: (ان الذین آمنوا و الذین هادوا والنصاری والصابئین من آمن بالله و الیوم الاخر و عمل صالحا فلهم أجرهم عند ربهم و لاخوف علیهم و لا هم یحزنون) (بقره، آیه 62) هر کس از اهل کتاب که به خدا و روز قیامت ایمان داشته باشد و عمل صالح انجام دهد، نزد خداوند مأجور است و هیچ خوف و غصه ای در قیامت نخواهد داشت. البته آیه فوق مربوط به کسانی است که قبل از بعثت پیامبراکرم (ص) بوده اند و یا پس از بعثت آن حضرت تحقیق خود را کرده باشند ولی به نتیجه صحیح دست نیافته و به یکی از ادیان قبل از اسلام باقی باشند؛ ولی کسانی که حقانیت اسلام و خاتمیت آن را می‎دانند و با علم به آن هنوز به ادیان سابق باقی هستند و یا بدون تحقیق به ادیان سابق باقی هستند، مشمول آیه فوق نمی باشند. همچنین در مذاهب گوناگون یک دین نیز آنانی که به مذهب خود

ناوبری کتاب