صفحه ۴۱۰

بیشتر زمانی است که گوینده در موضع نظارت بر قوانین جای داشته باشد. به طور کلی در مورد سؤال باید گفت:

اولا: حکم به مهدورالدم بودن افراد قبل از تشکیل دادگاه صالحه برخلاف عقل و شرع و خلاف همه قوانین است. چنین حکمی منوط به اثبات موضوع در دادگاه صالح نزد قاضی شرع جامع الشرایط است. و در رابطه با اتهامات سیاسی - که مورد سؤال می‎باشد - علاوه بر آن از نظر قانونی لازم است دادگاه به صورت علنی و با حضور هیئت منصفه و وکیل مدافع و در جوی کاملا آزاد انجام گیرد، و محاکمات سری و فرمایشی و احکام صادره ارزش شرعی و قانونی نخواهد داشت.

ثانیا: اعلام حکم اعدام برای مخالفین سیاسی از تریبون نماز جمعه برای اسلام و تشیع و حاکمیت خطر جدی دارد و هرگز به صلاح نمی باشد. طرح چنین مطالبی در خطبه های نماز جمعه که باید در ارتباط با مصالح کلان دین و کشور و دعوت به تقوا و مکارم اخلاق و همبستگی ملت باشد، نه تنها تناسبی نداشته بلکه با اهداف آن منافات دارد و موجب ترویج خشونت و تهدید عمومی نسبت به تمام مخالفین سیاسی و جناحهای غیروابسته به حاکمیت، و زمینه سازی برای برخوردهای خودسرانه و غیرقانونی شده، و خدای ناکرده باعث مشوه شدن چهره جهانی اسلام و تشیع و حاکمیت دینی می‎گردد. گویا آقایان مسائل سابق را فراموش کرده و از آن درس نگرفته اند.

جواب 2 - دفاع از حقوق انسانها بویژه شهروندان، وظیفه همه افراد و جناحها و بخصوص دولت است؛ و باید به هر نحو ممکن به این وظیفه عمل شود. این که آقایان کاندیداها بتوانند به وعده های داده شده خود عمل نمایند امر دیگری است، بخصوص با توجه به تضادی که در قانون اساسی کنونی وجود دارد که رئیس جمهور مسئول ولی عملا و قانونا فاقد قدرت لازم است، و نهادهای غیر پاسخگو - که بیشترین نقض حقوق بشر توسط آنها انجام می‎شود - دارای بیشترین قدرت می‎باشند.

ان شاءالله موفق باشید.
والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته.
1384130
حسینعلی منتظری

ناوبری کتاب