تطبیق بدهد یا جامعه باید خودشان را با اسلام تطبیق بدهند؟ اگر از نظر علم و صنعت و این قبیل امور منظور است، هیچ وقت اسلام با اینها مخالف نیست، بلکه ترویج هم میکند. در سوره فاطر خداوند به همه علوم جدید که هست اشاره میکند، میفرماید: "خداوند از آسمان آب نازل کرد که به وسیله آن میوه های رنگارنگ پدید آوردیم، و از کوهها رگه های سفید و قرمز و سیاه، و از انسانها و جنبنده ها و چهارپایان رنگارنگ" و در حقیقت به همه علوم آب شناسی، معدن شناسی، انسان شناسی، حیوان شناسی و سایر علوم طبیعی اشاره شده و بعد میفرماید: (انما یخشی الله من عباده العلماء) کسانی که این دانش ها را داشته باشند از خدا ترس دارند. همین علوم طبیعی که در دانشگاهها تدریس میشود و الان به آنها اهمیت میدهند، اینها را خدا در سوره فاطر ذکر کرده، بعد میفرماید: کسانی که این علوم را میدانند از خدا میترسند.
این آیه علم فقه و اصول را نمی گوید، بلکه همین علوم طبیعی مادی را که در دانشگاهها خوانده میشود میگوید؛ هر کسی اینها را بلد باشد از خدا بیشتر میترسد، برای این که دقایق عالم وجود را وقتی که بررسی میکند به عظمت خدا پی میبرد و از خدا میترسد. پس بنابراین اسلام با پیشرفت علم و صنعت و تکنیک مخالف نیست، ترویج هم میکند؛ با فحشا و چیزهایی که نظم جامعه را به هم بزند مخالف است.
آن وقت ما نمی توانیم بگوییم اگر جامعه رو به فساد رفت، اسلام باید خودش را با جامعه تطبیق کند؛ بلکه اگر انحرافی در جامعه پیدا شد، جامعه باید خودش را با اسلام تطبیق نماید.
همان جمعیت مثبتی که شما میگویید که باید با شرایط مثبت یعنی علم و این جور چیزها اسلام خودش را تطبیق بدهد، با توجه به اینها شما 25 سال آینده را چگونه میبینید؟
اگر مسئولین کمی انعطاف پیدا کنند و به مصالح کشور توجه کنند، این همه پولهایی را که خرج گفتگوها و سمینارهای تکراری میکنند صرف پیشرفت علم و صنعت و تکنیک کنند و نسل جوان را دریابند، طبعا در آینده خوب خواهد شد. ولی اگر بخواهند پولها را خرج تشریفات زائد کنند، این به ضرر ملت است.