[ مسئولیت انسانها در قبال مسائل اجتماعی ]
این دو جمله شریفه که میفرماید: (و تواصوا بالحق و تواصوا بالصبر) معنایش این است که انسانها علاوه بر اصلاح خویش در قبال مسائل اجتماعی پیرامون خود نباید بی تفاوت باشند. هیچ یک از ما از خطا مصون نیستیم، و مثلا من آخوند حق ندارم بگویم کسی نباید از من انتقاد کند. هنگامی که حضرت امیر(ع) با این که دارای عصمت میباشند میفرماید: "فلا تکفوا عن مقالة بحق أو مشورة بعدل فانی لست فی نفسی بفوق أن أخطی و لا آمن ذلک من فعلی الا أن یکفی الله" از سخن به حق و مشورت عادلانه دست برندارید این گونه نیست که من ذاتا فوق خطا باشم مگر این که خداوند مرا کفایت کند، با این وصف چگونه برخی خود را عاری از خطا میدانند و به صرف انتقاد برآشفته شده و با انتقادکنندگان برخوردهای تند و خشن چون احضار، زندان و محاکمه میکنند؟
البته باید توجه داشت که انتقاد نباید همراه با توهین و فحاشی باشد. اهانت و بدگویی نسبت به هیچ کس روا نیست و به علاوه نتیجه معکوس دارد.
[ پاسخ به سؤالی مبنی بر علت اصلی برکناری ایشان از قائم مقامی رهبری ]
در ادامه آیت الله منتظری در پاسخ به یکی از حضار که سؤالی مبنی بر علت اصلی برکناری ایشان از قائم مقام رهبری را مطرح کرده بود فرمودند:
من تمام مناصب دنیا را اعتباری میدانم و به آنها هیچ علاقه ای نداشته و ندارم. علی (ع) هنگامی که کفش خویش را وصله میزدند و در برابر اعتراض ابن عباس قرار گرفتند فرمودند: این کفش پاره از امارت و حاکمیت بر شما برای من محبوبتر است؛ مگر این که بتوانم حقی را به پا دارم یا باطلی را برطرف نمایم.
ایشان در این زمینه ادامه دادند:
اصل انقلاب و از اهداف اصلی آن این بود که بتوانیم آزادانه انتقاد نمائیم و