س 1 - آیاتی که خطاب به زنان پیامبر شده است آیا حالت حکم شخصی و اخلاقی دارد؟ و چرا احکام شخصی و اخلاقی از احکام عمومی که مجازات نیز دارد تمیز داده نمی شود؟ و آیا آیه 32 سوره احزاب برای زنان اهل کتاب نیز میباشد؟ یعنی اگر نازک و نرم سخن بگویند و در عموم بخندند در اسلام مورد مجازات میتوانند قرار بگیرند در حالتی که حتی بعضی مردها صدای جذاب و نرمی میتوانند داشته باشند و نیز در عموم میخندند. در حال درس روخوانی قرآن، زنان مسلمان در اطاق اینترنت قرآن کریم را تلاوت میکنند آیا این نیز اشکالی دارد؟
جواب: در رابطه با آیه 32 سوره احزاب و آیات قبل از آنکه خطاب به زنان پیامبر(ص) میباشد نکته هایی را تذکر میدهم:
الف - از اینکه "همانند نبودن زنان پیامبر(ص) با زنان دیگر" به جمله: (ان اتقیتن) مشروط شده به دست میآید که مجرد زن پیامبر بودن موجب برتری آنان نمی شود، بلکه اگر با تقوا همراه باشد موجب برتری خواهد بود.
ب - زن پیامبر(ص) بودن موضوع یک حکم اختصاصی غیر از احکام سایر زنان مسلمان نمی باشد، بلکه موجب تأکید همان احکام میشود؛ همه زنان مسلمان نسبت به احکامی که در آیات فوق ذکر شده، مانند: نازک و رقیق نکردن صدا در برابر مردان نامحرم، قول به معروف، عدم تبرج و ظاهرشدن با زینت و غیر اینها یکسان هستند، ولی این احکام نسبت به زنان پیامبر(ص) مورد تأکید واقع شده، لذا در آیه های 30 و 31 گناه نافرمانی و همچنین اجر و پاداش آنان را مضاعف ذکر کرده است.
از لحاظ اجتماعی و اعتبار عقلایی نیز چنین است؛ زیرا جایگاه رهبران در بین مردم دارای ویژگی خاصی میباشد، و آنان در هر حال الگوی مردم میباشند و توقع از آنان بیشتر است، و طبعا زنان و بستگان آنان نیز - هر کدام در حد خود - به نحوی الگوی مردم میباشند، و رفتار و گفتار مثبت و منفی آنان تأثیر خاصی روی دیگران خواهد داشت.
و بالاخره زنان پیامبر(ص) حکم خاصی ورای احکام سایر زنان ندارند، بلکه انتظار و توقع مردم و صاحب شریعت از آنان در مقایسه با دیگر زنان بیشتر میباشد و لازم است بیشتر دستورات را رعایت نمایند.