و از رسول خدا(ص) نقل شده: "کما تکونوا یولی علیکم" (نهج الفصاحة، شماره 2182) همان گونه که هستید بر شما حکومت میشود.
به نظر میرسد در شرایط فعلی اصلاح ساختار نظام و استقرار حاکمیت مردم و احقاق حقوق آنان متوقف بر آگاه کردن مردم به حقوق خود، اطلاع رسانی صحیح توسط رسانه های مستقل، تشکل احزاب سیاسی قوی، انتخاب نمایندگان شجاع و آگاه، تصویب قوانین راهگشا توسط مجلس و بالاخره پافشاری مردم بر استیفاء حقوق خود و استقامت در این راه میباشد.
بدون تردید این شیوه هرچند در درازمدت و برای نسل آینده کشور نتایج سودمندی خواهد داشت. و برحسب گفتار مشهور: "حق گرفتنی است"، و به زبان عربی: "من طلب شیئا و جد وجد" هرکس طالب چیزی باشد و جدیت کند آن را مییابد.
پاسخ پرسش سوم: برای انسجام و یکپارچگی ملت جهت کسب حقوق خود - علاوه بر اموری که در پاسخ پرسش دوم به آنها اشاره شد - توکل به خدا، اخلاص، ایثار و فداکاری، ارتباط و هماهنگی بین احزاب و نهادهای مردمی و افراد مخلص و مدافع حقوق ملت و حمایت آنان از ناحیه مردم و گروههای مردمی، امری است لازم و ضروری. بدیهی است که انسجام بین عامه مردم جز با انسجام و وحدت در بین خواص مورد توجه آنان میسور نیست.
[ قصور آقای خاتمی ]
پاسخ پرسش چهارم: با توجه به سخنان و مواضع خاص آقای خاتمی در برخی از مواقع تسلیم شدن او به جناح خاصی معلوم نیست. ولی به نظر میرسد ایشان در بسیاری از مسائل نظیر قتل های زنجیره ای، حمله به کوی دانشگاه، تعطیل کردن مطبوعات، و بازداشتهای سیاسی پیاپی - بر اساس مصالحی که خود تشخیص میدهد - نسبت به نقض قوانین و تضییع حقوق اغماض میکند و یا حداقل با مردم شفاف سخن نمی گوید و موانعی را که وجود دارد صریحا بیان نمی کند. و در نتیجه