توسعه زندانها و پرکردن آنها به گونه ای که فعلا رواج دارد هیچ دردی را از جامعه دوا نمی کند بلکه روزبه روز بر مفاسد اجتماعی میافزاید، و برخلاف شرع و عقل و منطق است و نتیجه معکوس دارد.
زندان در دو مورد فوق (به عنوان حد و تعزیر) باید پس از ثبوت جرم توسط محکمه صالح به تصدی مجتهد عادل آگاه باشد و پیش از آن به هیچ وجه زندانی نمودن متهم مشروع نیست.
3 - زندان اکتشافی است، یعنی زندانی نمودن متهم قبل از اثبات جرم برای تحقیق و کشف جرم. آنچه از روایات و فتاوای فقها استفاده میشود قدر متیقن از این نوع زندان اتهام مربوط به قتل میباشد، آن هم حداکثر کمتر از هفت روز؛ در روایتی از امام صادق (ع) نقل شده است که فرمودند: "شیوه پیامبر(ص) چنین بود که فرد متهم به قتل عمد را شش روز زندانی مینمود، اگر در طول این مدت اولیای مقتول دلیل و بینه ای برای اثبات قتل اقامه مینمودند [مطابق موازین عمل میشد] وگرنه او را آزاد مینمود." (وسائل الشیعه، ج 19، ص 121) و میتوان حکم اتهام تجاوز به حقوق مهمه دیگر را نیز از آن استنباط نمود، در صورتی که شبهه فرار متهم وجود داشته باشد.
و اما در اتهامات سیاسی شیوه حضرت امیرالمؤمنین (ع) چنین بود که مخالفان سیاسی و منتقدان خود را تحمل مینمود و تا زمانی که دست به سلاح نمی بردند و در عمل با آن حضرت دشمنی و خصومت نمی کردند برخوردی با آنان نداشت. در این رابطه به چند نمونه اشاره میشود:
1 - در کتاب "غارات" آمده است: حضرت امیر(ع) در رابطه با خریت بن راشد - که از سران معروف خوارج بود - و اعتراض عبدالله بن قعین به آن حضرت که چرا او را آزاد گذاشته ای و از او میثاق و تعهدی نمی گیری، فرمودند: "اگر ما هرکس را به صرف اتهام دستگیر نماییم زندانها پر خواهد شد." سپس فرمودند: "من بر خود روا نمی دانم که افراد را بازداشت و زندانی کنم مگر اینکه دشمنی خود را در عمل با ما اظهار دارند." (غارات، ج 1، ص 335)
توجه شود که "خریت" مخالف سیاسی حضرت بود و جمعی را با خود همراه کرده بود و با زبان و گفتار مخالفت مینمود، و از نظر احتمال دست بردن به سلاح متهم بود و مثل عبدالله بن قعین نیز از همین نظر به حضرت اعتراض داشت.