صفحه ۲۴۰

چگونه کسانی که خود را تابع اسلام و پیرو امامان معصوم (ع) قلمداد می‎کنند از این گونه احادیث غفلت دارند؟!

و چرا آقایانی که دفاع از اسلام و ارزشها را بهانه تندروی ها قرار می‎دهند آیات و احادیث رحمت و عفو و گذشت و سیره و روش پیامبراکرم (ص) و ائمه معصومین (ع) را در این زمینه نادیده می‎گیرند؟!

1 - قرآن کریم یکصد و چهارده سوره دارد که همه آنها - بجز سوره برائت - با نام خداوند بخشنده مهربان شروع می‎شوند.

2 - خدا به پیامبر گرامی خطاب می‎کند: (و ما ارسلناک الارحمة للعالمین) (سوره انبیاء، آیه 107) تو را نفرستادیم جز اینکه برای همه رحمت باشی.

3 - (فبما رحمة من الله لنت لهم و لو کنت فظا غلیظ القلب لانفضوا من حولک فاعف عنهم و استغفر لهم و شاورهم فی الامر) (سوره آل عمران، آیه 159) به مرحمت خدا تو با آنان نرمخو شده ای و اگر خشن و سخت دل بودی از دور تو پراکنده می‎شدند، پس آنان را ببخش و برای آنان آمرزش بخواه و در امور با آنان مشورت فرما.

مقصود از کلمه "امر" در کتاب و سنت معمولا امور سیاسی و حکومتی است، و بخشش و آمرزش در پی گناه است. پیامبر(ص) علاوه بر عفو و گذشت نسبت به خطاکاران و گناهکاران وظیفه دارد آنان را در امور سیاسی و حکومتی نیز به حساب آورد و با آنان مشورت نماید.

4 - (و لا تزال تطلع علی خائنة منهم الاقلیلا منهم فاعف عنهم و اصفح، ان الله یحب المحسنین) (سوره مائده، آیه 13) تو پیوسته بر خیانتی از آنان مطلع می‎شوی - مگر اندکی از آنان - پس گذشت و صرف نظر کن از آنان، خدا همه نیکوکاران را دوست می‎دارد.

5 - در حدیث معتبر امام صادق (ع) از رسول خدا(ص) نقل می‎کند: "علیکم بالعفو، فان العفو لایزید العبد الاعزا فتعافوا یعزکم الله" (کافی، ج 2، ص 108) بر شما باد به عفو و گذشت، گذشت زیاد نمی کند برای بنده خدا جز عزت را، پس از یکدیگر گذشت کنید تا خدا به شما عزت دهد.

آیات و احادیث از این نمونه بسیار است که متأسفانه مورد غفلت مسؤولین و متصدیان امور واقع شده. هیچ گاه خشونت و ارعاب دلها را جذب نمی کند، و با زور و اکراه ایمان پدید نمی آید و حکومت با چماق تقویت نمی گردد.

ناوبری کتاب