نمود. چنانکه سیره و روش عقلای جهان چنین است که در هر فنی به متخصص و کارشناس آن فن مراجعه میکنند، و در صورت تعدد متخصص و در دسترس همه آنان به کسی که تخصص او بیشتر است مراجعه مینمایند.
8 - هرچند برخی از بزرگان مقام ولی فقیه را به انتصاب او و امثال او - به نحو عام - از ناحیه امامان معصوم میپندارند، ولی اینجانب در کتاب "دراسات فی ولایة الفقیه" به نحو تفصیل این نظریه و ادله آن را مورد مناقشه و سؤال قرار داده ام.
و آنچه مسلم است اینکه خارجیت و مشروعیت مقام او به انتخاب وی از ناحیه ملت میباشد، و در حقیقت یک قرارداد اجتماعی است بین ملت و او، و مشمول ادله وجوب وفای به عقود و عهود میباشد. و قانون اساسی نیز بر این اساس تنظیم شده است، و طبعا از نظر حدود و اختیارات و مدت مسؤولیت تابع چگونگی انتخاب او خواهد بود، پس ممکن است مانند انتخاب رئیس جمهور یا نمایندگان مجلس محدود و موقت باشد؛ و چون ولی فقیه از ناحیه ملت مسئولیتی را بر عهده میگیرد و دارای مقام عصمت نمی باشد، پس طبعا باید انتقادپذیر و در دایره کار و مسؤولیت خویش پاسخگو باشد.
9 - برحسب قانون اساسی انتخاب ولی فقیه به وسیله خبرگان منتخب ملت انجام میشود، ولی تجربه بیست ساله نشان داد که این طرح خیلی موفق نبوده، و برای اکثریت ملت که اساس حکومت میباشند مورد تردید و ابهام است و اشکالاتی در ذهنها خلجان دارد:
اولا: چه بسا برای یک منطقه تنها یک نفر آن هم از خارج منطقه معرفی میشود و با وجود بسیاری از علما در آن منطقه مردم مجبورند به همان فرد رأی بدهند که این امر در حقیقت انتصاب است نه انتخاب.
و ثانیا: تعیین مرتبه علمی کاندیداها به شورای نگهبان محول شده که خود آنان منصوب ولی فقیه میباشند؛ و در نتیجه ولی فقیه (مقام رهبری) با یک واسطه از ناحیه خود او تعیین و ابقا میشود، و این دوری است باطل.
و ثالثا: با وجود همه مراجع و علما و اساتید آگاه در کشور چگونه متصدی تعیین ولی فقیه افرادی خاص باشند که برخی از آنان از نظر علم و آگاهی و شناخت در درجه ای نازلتر قرار دارند.