مراتب سه گانه روح انسان
الف: فلاسفه قدیم مانند ابن سینا4 و دیگران گفته اند: روح انسان دارای سه مرتبه است: مرتبه نباتی، مرتبه حیوانی و مرتبه انسانی. و گاهی تعبیر میشود که انسان دارای سه روح است: روح نباتی، روح حیوانی و روح انسانی.
البته تعبیر اول صحیح تر است، زیرا داشتن سه روح مستقل مستلزم داشتن سه شخصیت ممتاز است، و این امر قطعا نادرست است، زیرا ما به وجدان خود مییابیم که هر فرد انسان یک شخصیت بیش نیست، و تعدد قوا مستلزم تعدد وجود و شخصیت او نیست.
هر فرد انسان از آغاز که نطفه است مانند یک گیاه رشد و نمو میکند و بتدریج در اثر حرکت تکاملی در حدود چهار ماهگی حس لامسه و سپس سایر حواس در او پدید میآیند و حتی هنگام ولادت نیز مانند یک حیوان فقط دارای حرکت و ادراکات جزئی میباشد، ولی همگام با رشد بدنی بتدریج به مرحله عقل و تفکر که مشخصه انسان است میرسد، پس هر فرد انسان یک روح بیشتر ندارد ولی این روح واحد در اثر حرکت تکاملی ماده از مرحله نبات به حیوانیت و از حیوانیت به انسانیت رسیده؛ و معنای تکامل این است که در هر مرحله خواص مراحل پیش را هم با خود حفظ میکند، و به اصطلاح فلسفی "خلع و لبس" نیست بلکه "لبس بعد لبس" میباشد؛ یعنی رهاکردن یک صورت