برخاست و قانون ارث را که با طبیعت بشر و فطرت او سازگار بود از خرافاتی که در اثر جهل به آن ضمیمه کرده بودند پاک نمود و تبعیضات ناروایی را که بین افراد بزرگسال و افراد خردسال از یک طرف و بین مردان و زنان از طرف دیگر گذاشته بودند با وضع قوانین جدید از بین برد؛ قوانینی که اساس آن بر مبنای عدالت و توجه به واقعیتهای موجود در زندگی بشر و مطابق با نیاز هر یک از اقشار جامعه تنظیم شده بود.
بر همین اساس این آیه شریفه نازل شد: (للرجال نصیب مما ترک الوالدان و الاقربون و للنساء نصیب مما ترک الوالدان و الاقربون مما قل منه او کثر نصیبا مفروضا)سوره نساء (4): آیه 7. یعنی: "برای مردان از آنچه پدر و مادر و خویشاوندان از خود میگذارند سهم و بهره ای است، و برای زنان نیز از آنچه پدر و مادر و خویشان میگذارند سهم و بهره ای است، خواه مالی که باقی میماند کم باشد یا زیاد، این سهمی است تعیین شده و حتمی".
علل تفاوت سهم زن و مرد در ارث:
یکی از دستورات قطعی اسلام که قرآن بر آن تصریح دارد این است که در هنگام تقسیم ارث - در غالب موارد - سهم مردان دو برابر سهم زنان است؛ قرآن کریم در این باره میفرماید: (یوصیکم الله فی اولا دکم للذکر مثل حظ الانثیین )همان، آیه 11. یعنی: "خداوند درباره فرزندانتان شما را سفارش میکند که (از میراث) برای پسر به اندازه سهم دو دختر باشد".
در اینجا بلافاصله به ذهن برخی افراد خطور میکند که این حکم تبعیض بین زن و مرد است و شما گفتید اسلام با تبعیض مخالف است ! این سؤالی است که سابقه دیرینه دارد و از روایاتی که نقل خواهد شد به دست میآید که در زمان ائمه اطهار(ع) نیز چنین سخنی از ناحیه مسلمانان و غیر مسلمانان زیاد مطرح میشده است.