شده و در حکم مسلمان بوده - یعنی پدر و مادر او یا یکی از آنان مسلمان هستند - نماز خوانده شود، و بنابر احتیاط واجب بر کودکی که شش سال او تمام نشده ولی نماز را درک میکرده نیز نماز خوانده شود.
برای خواندن نماز میت انسان باید رو به قبله بایستد و میت را به پشت در برابر او به گونه ای بخوابانند که سر میت به سمت راست و پاهای او به سمت چپ نمازگزار قرار گیرد؛ پس اگر میت مرد است امام جماعت یا کسی که فرادی به او نماز میخواند مقابل وسط قامت او بایستد، و اگر میت زن است مقابل سینه اش بایستد، آنگاه نماز میت را که پنج تکبیر دارد پس از نیت به این ترتیب بخواند:
1 - تکبیر اول را گفته و سپس بگوید: "اشهد ان لا اله الا الله و ان محمدا رسول الله".
2 - تکبیر دوم را گفته و سپس بگوید: "اللهم صل علی محمد و آل محمد".
3 - تکبیر سوم را گفته و سپس بگوید: "اللهم اغفر للمؤمنین و المؤمنات".
4 - تکبیر چهارم را گفته و سپس اگر میت مرد است بگوید: "اللهم اغفر لهذا المیت"، و اگر میت زن باشد بگوید: "اللهم اغفر لهذه المیت".
5 - تکبیر پنجم را بگوید؛ پس مستحب است نمازگزار پس از تکبیر پنجم بگوید: "ربنا آتنا فی الدنیا حسنة و فی الاخرة حسنة وقنا عذاب النار" یعنی: خدایا ! به ما در دنیا و آخرت نیکی عطا فرما و ما را از آتش جهنم محفوظ بدار.
قابل توجه این که شرایطی مانند: وضو یا تیمم داشتن، جنب نبودن، پاکی بدن و لباس و غصبی نبودن آن که در نمازهای شبانه روزی معتبر میباشد در نماز میت شرط نیست؛ اگر چه احتیاط مستحب آن است که تمام چیزهایی را که در نمازهای دیگر لازم است رعایت کند؛ و بنابر احتیاط واجب در وسط نماز میت از انجام کارهایی که نمازهای دیگر را باطل میکند اجتناب نماید و عورت خود را هم بپوشاند.
کسی که میخواهد بر میت نماز بخواند باید ایستاده و با قصد قربت نماز را بخواند و هنگام نیت میت را معین کند؛ و چنانچه کسی نباشد که بتواند آن را ایستاده بخواند میتوان نشسته به جا آورد؛ همچنین نمازگزار باید از میت دور نباشد؛ ولی اگر