صفحه ۴۱۵

حدود بیست سال را به خود اختصاص می‎دهد، در صورتی که اگر شرایط طول عمر مهیا شود و فردی مثلا 200 سال عمر نماید هر یک از این بخش ها سالهای بیشتری را به خود اختصاص می‎دهد، و چه بسا شخص 100 ساله هنوز در حالت جوانی یا میانسالی خواهد بود.

با توجه به آنچه گفته شد دیگر کسی نمی تواند اشکال کرده و چنین بگوید: ما عمر دراز می‎خواهیم چه کنیم، همان مقدار رنج و زحمتی که از سن پنجاه سالگی شروع می‎شود برای ما بس است، چه برسد به آن که تا دویست سال بخواهیم عمر کنیم، ما چگونه از پنجاه تا دویست سالگی به مدت صد و پنجاه سال در حالت پیری زندگی نماییم ؟!

و نیز ناگفته نماند - چنان که از کتب حدیث و دعا به دست می‎آید - یکی از دعاهای معصومین (ع) درخواست طول عمر برای اطاعت و عبادت بیشتر بوده است.بحارالانوار، ج 95، ص 177، سطر 22.

اسباب طول عمر و سلامتی:

در اینجا به چند نمونه از علل و عواملی که در سخنان معصومین (ع) ذکر شده است که در سلامتی انسان و طول عمر وی تأثیر دارند و نیز عواملی که پیری زودرس و مرگ نابهنگام را به همراه خواهند داشت - خواه علل و عوامل مادی و خواه معنوی - به طور گذرا اشاره می‎نماییم:

1 - پیامبراکرم (ص): "ترک خوردن شام باعث پیری می‎گردد".همان، ج 59، ص 266.

2 - پیامبراکرم (ص): "ای مسلمانان ! از زنا بپرهیزید که در آن شش خصلت وجود دارد، سه خصلت آن مربوط به دنیا و سه خصلت دیگر آن مربوط به آخرت است؛ اما آنها که مربوط به دنیاست عبارت است از: ارزش و شخصیت انسان را از بین برده، فقر را برای وی به ارمغان گذاشته و از عمر او می‎کاهد؛ و اما آنها که مربوط به آخرت است عبارت است از: باعث خشم پروردگار، حسابرسی سخت و دردناک و باقی ماندن در

ناوبری کتاب