صفحه ۴۰۹

الف - خداوند متعال می‎فرماید: (یرید الله بکم الیسر و لا یرید بکم العسر)سوره بقره (2): آیه 185. یعنی: "خداوند راحتی شما را می‎خواهد نه زحمت و مشقت شما را".

ب - و نیز می‎فرماید: (و ما جعل علیکم فی الدین من حرج )سوره حج (22): آیه 78. یعنی: "خداوند در دین تکلیف مشقت بار و پر زحمت برای شما قرار نداده است".

ج - پیامبراکرم (ص): "بعثت الیکم بالحنیفیة السمحة السهلة البیضاء"بحارالانوار، ج 65، ص 346. یعنی: من به آیین و شریعت مستقیم و سهل و آسان و روشن (که از تاریکی های باطل دور است) مبعوث گردیده ام.

د - امام سجاد(ع): "به سوی خداوند از طریق ساده و آسان می‎توان رفت نه از راه تکلف و مشقت، همان گونه که خداوند از انسان تکالیف آسان خواسته نه سخت و مشقت آور".تحف العقول، ص 259، رقم 13.

پس افراد سالمند در راه انجام وظایف شرعی نباید خود را به مشقت شدید که موجب آسیب رسیدن به جسم و روح آنان می‎شود بیندازند؛ بلکه هر کس باید در محدوده توانایی خویش تکالیف خود را به جا آورد: (لا یکلف الله نفسا الا وسعها)سوره بقره (2): آیه 286. یعنی: "خداوند هیچ کس را تکلیف نمی کند مگر به اندازه توانایی اش".

بسیار مشاهده می‎شود که افراد کهنسال و سالمند به واسطه برخی تعصبات بیجا در مواردی که روزه برای آنها ضرر حتمی دارد اقدام به گرفتن روزه می‎نمایند و در این راه خود را به مشقت شدید و حرج می‎اندازند؛ قطعا گرفتن چنین روزه ای خواست خداوند نمی باشد.

2 - گرچه بهانه جویی انسان از اطرافیان در سن بالا به واسطه پدید آمدن برخی سختی ها و مشکلات امری طبیعی است، ولی با یاری خواستن از پروردگار متعال و

ناوبری کتاب