در پرورش فرزند باید از روشهای نو و تازه بهره گرفت و وی را چنان تربیت نمود که فرزند زمان خویشتن گشته و با گذشت زمان و پدیدار شدن شرایط جدید بتواند در جامعه نقش مثبت و سازنده ای داشته باشد؛ حضرت علی (ع) میفرمایند: "لا تقسروا أولادکم علی آدابکم فانهم مخلوقون لزمان غیر زمانکم"ابن ابی الحدید، شرح نهج البلاغة، الحکم المنسوبة، ج 20، ص 267، حکمت 102. یعنی: فرزندان خویش را بر آداب و روشهای زندگی خویش مجبور نکنید، زیرا آنها برای زمانی غیر از زمان شما آفریده شده اند.
ناگفته نماند بهترین روش تربیتی آن است که در کلام حضرت علی (ع) به آن اشاره شده: "ولیکن تأدیبه بسیرته قبل تأدیبه بلسانه"وسائل الشیعة، باب 10 از ابواب الامر والنهی، ح 6، ج 16، ص 151. یعنی: پیش از آن که با گفتار بخواهد دیگری را تربیت نماید با رفتار و اعمال درست خویش وی را تربیت نماید.
پدر و مادری که میخواهند مثلا فرزندشان به آنها و دیگران هنگام برخورد و ملاقات سلام کند باید از خود شروع نمایند، و هر کدام هنگام ورود به خانه به دیگری و حتی به کودک خردسالشان سلام کند؛ پیامبراکرم (ص) میفرمایند: پنج خصلت و ویژگی را تا آخر عمر ترک نخواهم کرد، سپس یکی از این پنج خصلت را سلام نمودن بر کودکان شمرده و میفرمایند: من این کار را انجام میدهم تا پس از من به صورت فرهنگ و سنت درآید.همان، باب 35 از ابواب احکام العشرة، ح 1، ج 12، ص 62.
سوم: تعلیم و آموزش؛ فراهم نمودن اسباب تحصیل فرزند و آشنایی وی با معارف دینی و فراگیری قرآن و مسائل حلال و حرام یکی دیگر از وظایف والدین در