صفحه ۲۷

(مسأله 4) اگر بچه در ماه مبارک رمضان پیش از اذان صبح بالغ شود، باید روزه آن روز را بگیرد. و اگر قبل از اذان ظهر بالغ شود و تا آن وقت کاری که روزه را باطل می‎کند انجام نداده باشد، بنابراحتیاط باید روزه آن روز را بگیرد، مخصوصا اگر هنگام اذان صبح نیت روزه کرده باشد.

آگاهی از دستورات

سعادت انسان در زندگی دنیوی و اخروی او در گرو عمل به وظایف و تکالیفی است که خداوند بر عهده او گذاشته است؛ و شکی نیست که بدون آگاهی از چگونگی دستورات و وظایف، توانایی بر انجام آنها حاصل نمی گردد و سعادت و خوشبختی انسان تأمین نمی شود.

برخی از وظایف عملی مثل "نماز"، "روزه" و "حج" روشن و مورد اتفاق و یقین همه مسلمانان است؛ اما اطلاع از بسیاری مسائل جزئی آنها جنبه تخصصی دارد، و انسان به یکی از دو راه زیر می‎تواند بر آنها آگاهی پیدا نماید:

1 - اجتهاد:

"اجتهاد" یعنی قدرت بررسی و تجزیه و تحلیل و استنباط دستورات دین از منابع فقه با آگاهی دقیق و عمیق از آن منابع و آشنایی به اصول و قواعد استنباط.

و بدین ترتیب "مجتهد" کسی است که توان علمی او به حدی است که می‎تواند با کوشش و تلاش احکام دین را از قرآن و سنت معصومین (ع) و عقل و اتفاق نظر علمای اسلام به دست آورد. و کسی که به درجه اجتهاد رسیده و می‎تواند احکام شرعی را از منابع آن استنباط نماید، نمی تواند از فرد دیگری تقلید کند.

عنایت اسلام نسبت به تحصیل علم و فهم عمیق دستوراتی که از جانب خداوند متعال آمده، عنایت خاص و ویژه ای است.

در حدیثی از امام صادق (ع) آمده است: "بر شما باد فهم عمیق و تفقه در دین خدا، شما مثل اعراب بادیه نشین (که جاهل به دین و غافل از احکام آن هستند) نباشید،

ناوبری کتاب