و این امر حاصل نمی شود مگر زمانی که آنها در انتخاب همسر آزادی و اختیار داشته باشند و با رضایت کامل و بدون هیچ گونه تهدید و اجباری به ازدواج اقدام نمایند.
عبدالله بن ابی یعفور یکی از اصحاب امام صادق (ع) میگوید: به حضرت گفتم: من قصد دارم با زنی ازدواج کنم ولی پدر و مادرم میخواهند زن دیگری برای من بگیرند، حضرت فرمود: "با کسی که مورد علاقه خودت میباشد ازدواج کن و دختری را که پدر و مادرت در نظر گرفته اند رها کن".همان، باب 13 از ابواب عقد النکاح و اولیاء العقد، ح 1، ص 293.
تجربه نشان داده است که دختر و پسری که از روی اجبار و تهدید و بدون هیچ گونه علاقه ای نسبت به یکدیگر تن به ازدواج داده اند از ازدواج خود بهره ای نبرده اند.
در داستان خواستگاری حضرت علی (ع) از حضرت فاطمه (س) این گونه آمده است که حضرت علی (ع) پیش پیامبراکرم (ص) آمد و از فاطمه (س) خواستگاری نمود. پیامبراکرم (ص) به ایشان فرمود: ای علی ! قبل از تو نیز مردانی به خواستگاری فاطمه آمده اند ولی چون مطلب را به فاطمه گفتم در چهره اش علائم نارضایتی را دیدم، اما شما همین جا بایستید تا من بیایم، پس پیامبر بر فاطمه وارد شد و به او گفت: علی راجع به تو با من سخن گفته، نظر تو در این باره چیست ؟ فاطمه سکوت نمود و رویش را برنگرداند و رسول خدا در چهره او آثار نارضایتی را ندید. پس از جا بلند شد در حالی که میگفت: الله اکبر، سکوت فاطمه اقرار و رضایت اوست.همان، باب 5، ح 3، ص 275.
پس والدین باید به این مسأله مهم توجه نمایند و از هر گونه فشار و تهدید فرزند خویش در امر ازدواج بپرهیزند که جز پشیمانی عاقبتی در انتظار آنها نیست.
البته شایسته است افراد مجرد که در امر ازدواج هیچ گونه تجربه ای ندارند با افراد عاقل و دوراندیش که سردی و گرمی حوادث روزگار را چشیده اند مشورت نمایند، خصوصا پدر و مادر که دلسوزترین افراد نسبت به فرزند خود هستند؛ تا با این کار هم از تجارب شخصی آنها استفاده نمایند و هم از زحماتی که در راه بزرگ کردن و تربیت نمودن آنها کشیده اند قدردانی نمایند.