صفحه ۱۹۴

پیامبراکرم (ص): "سب نمودن مؤمن و دشنام به وی موجب فسق (و خروج از بندگی) می‎شود".وسائل الشیعة، همان، باب 158، ح 3، ص 297.

هر بد که به خود نمی پسندی ____ با کس مکن ای برادر من
گر مادر خویش دوست داری ____ دشنام مده به مادر من

از روایات متعددی به دست می‎آید که فرد دشنام دهنده (در صورت اثبات جرمش) تأدیب و تعزیر خواهد شد؛همان، باب 19 از ابواب حد القذف، ح 1 و 2، ج 28، صص 202 - 203. و نقل شده است که حضرت علی (ع) دشنام دهنده ای را که به دیگری گفته بود "پسر شخص دیوانه" با بیست تازیانه عقوبت نمود.همان، ح 3، ص 203.

دوم: شکم بارگی

گرچه بشر برای ادامه حیات خود نیازمند تغذیه و خوردن و آشامیدن است، ولی باید کمیت و کیفیت خوراک و نوشیدنی خود را با دقت مورد توجه قرار دهد؛ خداوند متعال می‎فرماید: (فلینظر الانسان الی طعامه )سوره عبس (80): آیه 24. یعنی: "انسان باید به خوراک و قوت خود به چشم خرد بنگرد".

میل و علاقه به غذا نباید انسان را از دقت و توجه نسبت به آنچه که می‎خورد باز داشته و حجابی بین او و خردش گردد؛ وگرنه غذایی که می‎خورد نه تنها برایش سودی نخواهد داشت بلکه چه بسا بلای جانش شود.

پیامبراکرم (ص): "اولین اسباب عصیان و نافرمانی خداوند متعال شش خصلت است: دنیادوستی، ریاست طلبی، علاقه وافر به غذا، شهوت رانی، علاقه به خواب و راحت طلبی".بحارالانوار، ج 63، صص 313 - 314، ح 1.

ناوبری کتاب