خداوند متعال در بیان حکمت قرار دادن کفاره "ظهار""ظهار" یکی از کارهای ناشایست دوران جاهلیت بود که مرد هنگام ناراحتی از همسرش برای این که او را در فشار قرار دهد به او میگفت: "تو نسبت به من همچون مادرم هستی" و به دنبال آن اعتقاد داشتند که آن زن برای همیشه بر همسرش حرام میشود و دیگر نمی تواند شوهر دیگری انتخاب کند و زن به حالت بلاتکلیف میماند. اسلام این عمل را محکوم نمود و نسبت به کسانی که این عمل را انجام دهند دستور دادن کفاره را صادر نمود. چنین میفرماید: (ذلکم توعظون به)سوره مجادله (58): آیه 3. یعنی: "این دستوری است که به واسطه آن اندرز داده شده و تربیت میشوید".
پرداخت کفارات مالی از قبیل غذا دادن به بیچارگان و پوشانیدن لباس به آنها و نیز کشتن گاو و گوسفند و شتر در ارتکاب برخی از اعمال در حال احرام حج و عمره همگی علاوه بر آن که در برخی موارد تأثیرش از تأدیب بدنی بیشتر است به نوعی در فقرزدائی جامعه اسلامی مؤثر است.
ب - صدقه های مستحب
دستگیری از مستمندان و بیچارگان و احسان در حق آنها از کارهایی است که در اسلام بسیار به آن سفارش شده است، در بسیاری از روایات گفته شده صدقه ای که انسان میپردازد قبل از آن که در دست مستمند و فقیر واقع شود در دست پروردگار قرار میگیرد.وسائل الشیعة، باب 18 از ابواب الصدقة، ح 1، ج 9، ص 406.
به همین جهت حضرت سجاد(ع) هنگام دادن صدقه دست خود را میبوسید،همان، باب 29، ح 2، صص 433 - 434. و حضرت باقر(ع) وقتی چیزی را به کسی صدقه میداد آن را دوباره از او گرفته میبوئید و میبوسید سپس آن را به فقیر برمی گرداند.همان، باب 18، ح 2، ص 407.
از برخی احادیث به دست میآید هنگامی که انسان قصد میکند به کسی صدقه دهد هفتاد شیطان او را وسوسه میکنند که چنین کاری را انجام ندهد، و فرد صدقه