هر جامعه ای دارای افراد از کار افتاده، بیمار، معلول، یتیم و بی سرپرست و امثال آن میباشد که باید مورد حمایت دولت و افراد ثروتمند قرار گیرند.
از نظر پیشوایان دینی اگر ثروتمندان آنچه را که خداوند در مال و ثروت آنها مقرر نموده بپردازند دیگر فقیر و تهیدستی پیدا نمی شود. وجود افراد بینوا در اجتماع به خاطر خودداری ثروتمندان از پرداخت دستورات و مقررات مالی است.
حضرت علی (ع) میفرمایند: "فقیری گرسنه نماند مگر به واسطه آنچه ثروتمند از آن بهره گرفت".سید رضی، نهج البلاغة، حکمت 328، ص 420.
زرارة و محمد بن مسلم دو تن از اصحاب امام صادق (ع) از ایشان چنین روایت میکنند: "همانا خداوند برای فقرا در اموال ثروتمندان به مقداری قرار داد که برای سامان بخشیدن حال پریشان ایشان کافی است، و اگر این مقدار برای آنها کافی نبود مقدار بیشتری در مال صاحبان ثروت قرار میداد؛ حال زار و پریشان افراد فقیر به خاطر کمی مقداری که خداوند در مال ثروتمندان واجب کرده است نیست، بلکه حال و وضع آنها به خاطر این است که ثروتمندان حق در نظر گرفته شده فقرا را نمی پردازند. اگر مردم حقوقی را که برگردنشان میباشد بپردازند فقرا زندگی شایسته ای پیدا میکنند".وسائل الشیعة، باب 1 از ابواب ما تجب فیه الزکاة، ح 2، ج 9، ص 10.
با دقت در آیات قرآن مجید و سخنان معصومین (ع) روشن میشود که یکی از اهداف دین اسلام از بین بردن اختلافات غیر عادلانه ای است که بین طبقه ثروتمند و طبقه ضعیف در اثر بی عدالتی های اجتماعی پیدا شده است.
برای رسیدن به این هدف دین اسلام برنامه وسیعی را در نظر گرفته، و دستورات و قوانین دقیقی را طراحی نموده است که اگر به مجموعه آنها عمل شود جامعه ای سعادتمند به وجود خواهد آمد.